Jaká existuje literatura (česká i zahraniční) a články k nacistickému okupačnímu režimu na Ukrajině?
Text dotazu
Jaká existuje literatura (česká i zahraniční) a články k nacistickému okupačnímu režimu na Ukrajině? Popřípadě české studie v odborných periodikách? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pokusila jsem se o takový rámcový výběr:
1/ Berkhoff, Karel C. 2004: Harvest of Despair: Life and Death in Ukraine Under Nazi Rule. Cambridge (k dispozici v knihovně v Jinonicích)
2/ Lower, Wendy 2005: Nazi empire-building and the Holocaust in Ukraine. Chapel Hill (k dispozici v knihovně v Jinonicích)
3/ red. V.F. Soldatenko, Vedmid' L.A., Voljanjuk O.Ja., Kalinič A.Ju., Privalko T.V 2013: Sožžennyje sela : Ukraina pod nacistskoj okkupacijej 1941-1944 gg. : annotirovannyj ukazatel'. Moskva (překlad z ukrajinštiny, k dispozici v Jinonicích)
4/ a určitě stojí za přečtení kniha: Snyder, Timothy 2013: Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem. Paseka (k dispozici na FF UK´v Knihovně Historického kabinetu a v knihovně Jana Palacha)
5/ The Holocaust in Ukraine: New Sources and Perspectives (PDF).
Dost zajímavých online článků (které se ale převážně zabývají holocaustem) lze nalézt v poznámkovém aparátu pod tímto článkem na Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_collaboration_with_Nazi_Germany
Snad vám to poslouží jako dobrý odrazový můstek.
Použité zdroje
viz. text odpovědi
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
05.03.2019 12:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu