Jak vzniklo slovo most?
Text dotazu
Jak vzniklo slovo most? Z jakého jazyka popřípadě? A do jaké jazykové rodiny patří?
Odpověď
Dobrý den,
Zasíláme Vám hesla ke slovu most z několika etymologických slovníků:
most; mostina, mostnice mostní trámec: jvč. -iny, -nice plur.: hať; vč. mošténina svazek proutí pro hať; val. pomostek zvláštní sedátko bačovo při dojení; č. nář. mostka plur. zápraží; (val. mostit izbu, chlév = dávati tam podlahu, bude z ukr.). Nově předmostí. — Pol. r. sin. sch. sic. b. most, hl. móst, ukr. mist: r. mostit, ukr. mostyty, sch. mastiti. —- Proti ESi dáváme nyní za pravdu staré domněnce, že (psi.) mostъ je od METQ MESTI v jeho bsl. významu ‘hoditi’ (který je v č. metnouti, metati). Vede nás к tomu jedno litevské místo (Ivanauskas 14) : ne vieno tilto, tik kartais pamestas siauras lieptdis = [na horním toku jisté říčky není] ani jediného mostu, jen někde přehozený úzký mostek (úzká lávka). Je tedy mostъ z *mot-to-s: kořenné o před př ponou -to- je podle očekávání. Je-li to správné, patřilo to jméno mostku zřízenému tak, že přes říčku nebo potok bylo „přehozeno“ několik rovnoběžných klad, takže nebylo třeba podpěr stojících ve vodě. Srov. i fr. jeter le pont, vystavěti most (jeter = hoditi, metnouti).
Zdroj:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Stručný etymologický slovník jazyka českého  ovšem nabízí trochu jiné vysvětlení původu slova most:
most. Všeslov. Souvisí se střněm. mast trámec (původně na hatě) • mostiti „dělat mosty přes hatě“, pak i přes řeku
Zdroj:
HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha: SPN, 1992. 483 s. Odborné slovníky. ISBN 80-04-23715-0.
Nejnovější etymologický slovník, který máme k dispozici vysvětluje původ slova most následovně:
most (13. st.), můstek, mostní mostový, přemostit, předmostí . - Všeslovanské - p.(polsky)/r. (rusky) most, s.(srbsky)/ch (chorvatsky) môst, staroslovansky mostъ. Praslovanské *mostъ se se spojuje s něm. Mast (sloup, stožár)středoirsky maide (hůl), lat. mālus (stěžeń, pilíř; vše snad z ie (indoevropský původ). *masdo- (tyč), slov. slovo se vykládá z masd* - to-, vlastně (udělaný z tyčí) (primitivní lávka byla tvořena z několika rovnoběžných klád). zavrhnout nelze ani výklad z *mot-to- od *mesti (co je (pře)hozeno)- opět se tu myslí primitivní můstek z několika klád
Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Třetí vydání (druhé přepracované a rozšířené vydání). Praha: Leda, 2015. 823 stran. ISBN 978-80-7335-393-3. (str. 430)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.12.2016 14:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu