Jak vzniklo slovo kulišárna?
Text dotazu
Dobrý den, progúgloval jsem už kde co, ale jak vzniklo slovo kulišárna, se mi nepodařilo nikde najít. Proto se obracím o pomoc.
Děkuji.
Odpověď
Slovo kulišárna je uvedeno ve Slovníku nespisovné češtiny (Praha, Maxdorf, 2006. 2. rozšířené vydání, s. 204) a znamená "podvod, podraz, záležitost s rysy korupce".
Etymologie tohoto slova zřejmě vychází z významu, který uvádí Slovník spisovného jazyka českého (SSJČ - Praha, Academia, 1989). Heslo "kulich" s tímtéž významem uvádí i citovaný Slovník nespisovné češtiny.
Slovo kulišárna bude tedy s největší pravděpodobností etymologicky spřízněno s "kulichem"  (podle SSJČ - expresivně - člověk, který nosí zlé zprávy, podivín, samotář). Obě tato slova budou pak zřejmě geneticky příbuzná se slovesem "kuliti". Pod tímto heslem uvádí SSJČ mj. i slangový význam "klamat, balamutit", spojnice mezi touto trojicí slov tedy vede na rovině významové.
Z uvedeného vysvětlení bohemistky tedy vyplývá, že jak slovo "kulich", tak slova "kulit, koulet nebo vykutálený" jsou do určité míry příbuzná.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.04.2017 14:18
Waynes píše:
Středa 07.07.2021 22:44
Dobrý den, já si myslím že slovo vzniklo podle knihy Farma zvířat od spisovatele George Orwella. Slovo je inspirováno postavou jménem Kuliš. Protože veškeré špatné události které se přihodily, byly hozeny na Kuliše.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu