Jak vznikl text písně "Šestého července na strahovských hradbách" a k čemu se váže
Text dotazu
A k čemu se váže ev. autor textu uvedeného ve zpěvníku r. 1920
Odpověď
Dobrý den,
píseň se jmenuje Sokolský den, někdy se v textu objevuje 4. července nebo 8. listopadu, ale převládá používání 6. července..
Celý pochod složil a upravil do orchestrální podoby František Kmoch. Text měl podle stránky Vlastenci.cz napsat Karel Tůma, to se nám však nepodařilo ověřit.
Známá by měla být i melodie E. Šolce, který píseň upravil do podoby polky.
K čemu se píseň vztahuje je nejasné. Jedna verze je k upálení Mistra Jana Husa, k tomu ale nejsou důkazy, anebo k americkému dnu nezávislosti.
Komentář níže přináší k dotazu další zajímavé informace a relevantní zdroje.
Čerpáno z:
https://vlast.cz/6-cervence-sokolici/  (článek bohužel neuvádí žádné zdroje)
* Sokolský zpěvník. Praha: Emil Šolc, [1912], s. 69. Zde se vyskytuje verze 4. července, stejně tak jako ve verzi na stránkách Vlastenci.cz
http://www.hostivickahistorie.cz/osobnosti/tuma-karel.html
Autorství Františka Kmocha:
* KAPUSTA, Jan. Dechové kapely, pochod a František Kmoch. Praha: Supraphon, 1974, s. 130.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.02.2023 08:00
Jan Pešula píše:
Sobota 25.02.2023 09:05
Píseň „Čtvrtého července na strahovských hradbách” vznikla r. 1886. Slova napsal Alois Matoušek (1853-1898), písař ve smíchovské kartounce a sokolský funkcionář, pro košířské účastníky oslavy rozvinutí praporu břevnovského Sokola v neděli 4. července 1886. Hudba pochází z lidové písně Trucovitá milá.
Okolnosti vzniku a osobu autora přibližuje vzpomínka ve Věstníku sokolském z 10.08.1911, roč. 15, č. 15-16, s. 446, https://www.digitalniknihov[…]9569-11e6-bfc2-001018b5eb5c .
O slavnosti psal tisk např. takto:
Svěcení praporu břevnovského „Sokola” vykonáno bude zejtra v neděli dne 4. července způsobem slavnostním. Veškeré jednoty, spolky a deputace, jež slavnosti té se zúčastní, sejdou se na Petince v Břevnově o půl 9. hodině ráno, odkud vyjde průvod do chrámu u sv. Markéty v Břevnově. Po bohoslužbách svěcení praporu, zatloukání hřebů atd.; pak společný pochod na Petinku a volný rozchod. Odpoledne zahájeni Národní slavnosti ve prospěch Ústřední Matice školské.
(Národní listy, 03.07.1886, roč. 26, č. 182, s. 2, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7783356 (citace) a https://kramerius.nkp.cz/[…]/ABA001_2171003200.djvu?id=14310290 (text))
Z Břevnova. „Sokol” zdejší pořádal dne 30. května vycházku polodenní do Šárky, jest to prvním vystoupením u veřejnost. Členů čítá jednota naše již 80, cvičí 3 družstva, cvičení řídí br. Hyánek Ant. Mladá jednota naše neutužila paží svých doposud tak, aby s ostatními jednotami v šlechetný mohla vejíti zápas, doufá však, že svou ctěnou přítomností ji povzbudíte, osvěžíte a skvělý příklad dáte, tak aby i ona čestně družiti se mohla po bok veškerého Sokolstva českoslovanského, ku cti jeho a drahé naší vlasti. Proto zveme Vás, bratří, k slavnosti svěcení praporu našeho, které konati se bude dne 4. července t. r. a podotýkáme, že zároveň odbývá se týž den Národní slavnost v Břevnově na Petince. Přijďte! Přijďte v počtu nejhojnějším a přijměte ubezpečení, že s náručí otevřenou přivítáme Vás ku své potěše i Vašemu osvěžení v krajině milé a památné. — Dne 4. července o 5. hod. budíček (hudba), o 8. hod. schůze ct. spolků a deputací, zápis do pamětní knihy, pak seřadění průvodu. Pochod k zatloukání hřebů do praporu na prostranství před chrámem. Pak společný pochod na místo Národní slavnosti. O 1 hod. odp. společný oběd, kterýž nutno však předem až do 3. července za 60 kr. objednati u jednoty naší. Příchodem průvodu na „Petinku” zahájena a započata bude Nár. slavnost. Jednota naše nejmenší zisk arciť míti nebude, uvážíme-li však, že čistý výnos připadne „Matici šk.” ovšem nijak toho nelitujeme. Vstupné k Nár. slavnosti ustanoveno na 20 kr., dříve koupené lístky 15 kr. Br. jednoty žádáme snažně, aby nám nejdéle do 1. července t. r. oznámily počet členů, kteří by u nás ze dne 3. a 4. července přenocovati, aneb společného oběda zúčastniti se chtěli, bychom předem o vše pohodlí postarati se mohli.
(Sokol, rok 1886, roč. 12, č. 6, s. 60-61, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5304612 , https://kramerius.nkp.cz/[…]/ABA001_2144700064.djvu?id=8344648 )
Náhle oněměl. Jan Vaněček, 16letý zlatnický učeň z Přepeře u Turnova, zúčastnil se v neděli slavnosti svěcení praporu Sokola ve Vel. Břevnově. Když k 10. hodině dopol. snesla se silná bouře a prudký liják, hledal útočiště u stodoly majitele usedlosti p. Kostky. Sotva že se k stodole přiblížil, udeřil do ní blesk a zapálil. Vaněček se nad míru ulekl, že delší dobu zůstal bez vědomí a od té chvíle pozbyl řeči. Nešťastník byl odnesen do všeobecné nemocnice.
(Národní listy, 06.07.1886, roč. 26, č. 185, s. 3, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7785213 , https://kramerius.nkp.cz/[…]/ABA001_2171001261.djvu?id=14310332 )
Jakou hudbu tam hráli, žádný zdroj neuvádí.
Textař Alois Matoušek (1853-1898) se narodil 18.10.1853 v Tejnce (dnes součást Prahy-Břevnova) jako syn ševcovského tovaryše. V dospělosti bydlel na různých adresách v Košířích. 28.10.1877 se tam oženil s dcerou krejčího Kateřinou Fialovou. Měli syna, ale jak ten, tak manželka bohužel brzy zemřeli. Podruhé se oženil 19.09.1880 s Annou Marií Jungovou, osiřelou dcerou zednického pomocníka, se kterou měl pět synů a tři dcery. V dokumentech byl uváděn jako úředník, písař ve smíchovské karounce (Schreiber in der Prager-Smichower-Manufactur & Cartunfabrik), v úmrtní matrice jako dělník. Zemřel 25.02.1898 v Košířích na „vysychání míchy“. Podle již zmíněného článku ve Věstníku sokolském byl zakladatelem a prvním jednatelem Sokola v Košířích. Pro tento spolek skládal příležitostné písně, které se mezi sokolstvem šířily ústním podáním. Některé vyšly tiskem (Čtvrtého července, Kdyby tak tatík Žižka vstal, Měla jsem milého sokolíka a Sokolové pěkné peří máte).
Zdroje (v datech jsou občas rozpory):
Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých fary Košíře, sign. KOŠ Z4, s. 142, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]27676E&scan=146#scan146
Archiv hl. m. Prahy, Matrika narozených u sv. Markéty v Břevnově, sign. BŘV N9, s. 114, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]62EC6E&scan=118#scan118
Archiv hl. m. Prahy, Matrika oddaných fary Košíře, sign. KOŠ O2, s. 45, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]17511A0B&scan=48#scan48
Archiv hl. m. Prahy, Matrika oddaných fary Košíře, sign. KOŠ O2, s. 87, http://katalog.ahmp.cz/prag[…]17511A0B&scan=90#scan90
Národní archiv, Policejní ředitelství I, konskripce, karton 382, obraz 767, http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=382&folium=767 (1. manželství)
Národní archiv, Policejní ředitelství I, konskripce, karton 382, obraz 768, http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=382&folium=768 (2. manželství)
http://www.starysmichov.cz/view.php?cisloclanku=2008080014 (smíchovská kartounka)
Hudba pochází z lidové písně Trucovitost či Trucovitá milá (Nanynko, Nanynko, ty jsi trucovitá), původně z Práchenska (okolí Písku a Strakonic). Najdeme ji v řadě zpěvníků z 19. a počátku 20. století, včetně sokolských. Stejný “nápěv” má také několik dalších lidových písní.
Viz např.:
VÁCLAVEK, Bedřich a SMETANA, Robert. Český národní zpěvník: písně české společnosti 19. století. Vyd. 2., (dopl.), Praha: Svoboda, 1949. 468 s., píseň Čtvrtého července, s. 367, https://digitalniknihovna.c[…]1f4d-11e5-855a-5ef3fc9ae867 (notový zápis Čtvrtého července, vztah k písni o Nanynce, autorství A. Matouška; odkaz vyžaduje přihlášení)
ERBEN, Karel Jaromír, ed. Prostonárodní české písně a říkadla: s přílohou nápěvů. V Praze: tisk a náklad Jana Pospíšila, 1864. 543 stran. Trucovitost, s. 440, https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:03e25904-fdbc-4d1a-b595-06d6b9fba480
ERBEN, Karel Jaromír, ed. Prostonárodní české písně a říkadla: s přílohou nápěvů [hudebnina]. Nové vyd. V Praze: Alois Hynek, [1886]. 607, v, 204 s. Notový zápis 346 (Letěla husička), s. 89 příl., https://kramerius.svkhk.cz/[…]/uuid:eb1b4af7-d6e4-11e5-b8ad-00155d010f03 (jiné vydání téže knihy, s notovými zápisy; stejnou melodii č. 346 má např. Vojenský závdavek na str. 493, https://kramerius.svkhk.cz/[…]/uuid:eb15f3e9-d6e4-11e5-b8ad-00155d010f03 , Šelmovství na str. 272, https://kramerius.svkhk.cz/[…]/uuid:eb0f3d4c-d6e4-11e5-b8ad-00155d010f03 a již zmíněná Dobromyslná husička na str. 298, https://kramerius.svkhk.cz/[…]/uuid:eb1000b6-d6e4-11e5-b8ad-00155d010f03 ).
KALENSKÝ, Josef, ed. Švarný Sokol. Praha: Rudolf Storch, [1903]. 124 stran. Trucovitá milá, s. 57, https://www.digitalniknihov[…]1dc7-11e6-8803-005056827e51
Samotná píseň Čtvrtého července zlidověla a jak už odpověděla knihovna, nacházíme ji v různých úpravách. Připadá mi, že před 1. světovou válkou se zpívalo výhradně o čtvrtém, mezi válkami stale víc o šestém červenci. To druhé datum ale nacházíme spíš v publicistice než ve zpěvnících.
Sokolský zpěvník. Praha: Emil Šolc, [1912]. 128 s., Čtvrtého července, s. 69, https://www.digitalniknihov[…]ad06-11e7-91d5-005056825209
JANOUŠEK, Fr., ed. a NEUBERT, Alois, ed. Sokolský zpěvník. 9. dopln. a opravené vydání. V Jilemnici: Tiskem a nákladem Al. Neuberta, [mezi 1901 a 1925]. 240 s. Čtvrtého července, s. 125, https://www.digitalniknihov[…]2f43-11e7-a77b-001018b5eb5c
STEHLÍK, Oldřich, ed. České a francouzské mudrosloví: obdoby a rozdíly = Recueil de proverbes tchèques et français: analogies et contrastes. V Praze: Vesmír, 1937. 233 stran. Šestého července, s. https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:eed93530-d515-11e5-964f-005056825209
Pohov, zpívat! Lidové noviny, 09.12.1930, roč. 38, č. 618, s. 7, https://digitalniknihovna.c[…]8d31-11dc-acad-000d606f5dc6 (1. sloupec, vyžaduje přihlášení)
KOTEK, Josef. Dějiny české populární hudby a zpěvu 19. a 20. století. Díl 1 (Do roku 1918). Vyd. 1. Praha: Academia, 1994. 235 s., [24] s. obr. příl. ISBN 80-200-0481-5. Kapitola Historický přehled, s. 112, https://digitalniknihovna.c[…]4857-11e4-a450-5ef3fc9bb22f (vyžaduje přihlášení)
https://www.youtube.com/watch?v=wunaYVtXomU (Sokolský den od Fr. Kmocha; zjevně zkráceno)
Aby to ale nebylo jednoduché, v anglické Wikipedii ( https://en.wikipedia.org/wiki/Sokolsk%C3%BD_den ) najdeme alternativní výklad: Instrumentální skladbu Sokolský den podle nich složil František Kmoch krátce po r. 1871 pro kolínský Sokol. Později k ní byla přidána slova neznámého českoamerického emigranta, píseň zazněla na pražském sokolském shromáždění k americkému dni nezávislosti a zapsal ji Karel Tůma. Osobně této verzi nevěřím. V tisku jsem nenašel zmínky o oslavách amerického dne nezávislosti v Čechách před rokem 1918. Kmochův Sokolský den vyšel tiskem a byl koncertně provozován až kolem r. 1905 (což nevylučuje, že ho v Kolíně hráli dřív, ale důkaz není). Novinář Karel Tůma (1843-1917) vydal několik sokolských skladeb, ale tuto jsem u něj v Souborném katalogu nenašel. O písni se nezmiňují ani českojazyčné knihy v Library of Congress (např. Dějinami sokolstva amerického 1865-1908, https://www.loc.gov/item/75593203/ ). Je možné, že jsem při automatickém prohledávání něco přehlédl, ale příběh s břevnovským praporem vypadá důvěryhodněji.
Takže závěr je prozaický. Původní datum se do písně dostalo náhodou. Termín slavnosti byl nejspíš (moje spekulace) zvolen tak, aby vyšel na neděli (jediný volný den v týdnu), v létě (kdy je většinou pěkné počasí – i když jim moc nevyšlo) a asi i s ohledem na to, aby prapor stihli ušít (poté, co 30. května na výletě vybrali peníze?) a mohli ho vyvěsit při nejbližší pouti u sv. Markéty (svátek 13. července). Na americkou nezávislost, která tehdy slavila kulatých 110 let, zjevně nikdo nemyslel. Nové interpretace dodaly až další generace, hlavně za první republiky.
(Psáno v den 125. výročí úmrtí Aloise Matouška. Také náhoda?)
Jan Pešula píše:
Neděle 26.02.2023 11:58
Ještě jsem dodatečně našel dvě reportáže z břevnovské slavnosti 4. července 1886:
- Druhá národní slavnost ve prospěch Ústřední Matice školské, spojená se svěcením praporu sokolské jeduoty v Břevnově. Národní listy, 05.07.1886, roč. 26, č. 184, s. 1-2, https://digitalniknihovna.c[…]435f-11dd-b505-00145e5790ea nebo https://cs.wikisource.org/w[…]AD_matice_%C5%A1kolsk%C3%A9
- Národní slavnost v Břevnově. Národní politika, 05.07.1886, roč. 4, č. 184, s. 2, https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b6466f10-9e7d-11e8-a81d-5ef3fc9bb22f
Jmenují tam některé skladby, ale nikoliv tu, která nás zajímá. Asi byla jednou z mnoha, dosud neznámá (protože nová) a nebyla součástí připraveného programu, protože s ní přišli hosté. Ale pokud budeme věřit pamětníkovi, že skutečně vznikla k této události, muselo ji tenkrát slyšet množství lidí ze širokého okolí a měla tak ideální příležitost k rozšíření. Články také přibližují atmosféru doby, prodchnuté - alespoň v určitých skupinách a situacích - vlasteneckým patosem a svépomocně organizovanými kulturními akcemi. O Americe ani slovo.
Víc už asi nevymyslíme, ledaže by nám časem něco prozradily sokolské kroniky z Břevnova či Košíř. (Zachovaly se?) Díky za zajímavý dotaz.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu