Jak vypadala renezanční kupole Bílé věže před barokní úpravou na tvar, který známe dnes?
Text dotazu
Tj od roku 1598 do cca 1730? Existuje obrázek nebo projektová dokumentace?
Odpověď
Dobrý den,
prošla jsem několik knih a článků o Bílé věži, ale nepodařilo se mi o změně tvaru její kupole nic najít. Většinou se rozebírala spíše změna její barvy. Našla jsem pouze rytinu Jana Willenberga z roku 1602, kde je zobrazena i Bílá věž. Rytinu najdete zde. Bohužel nevím, jestli existuje nějaká projektová dokumentace. Více informací by Vám mohli poskytnout ve Státním okresním archivu Hradec Králové (tel.: 495 402 611, e-mail: sokahk@volny.cz), nebo v Muzeu východních Čech a to nejspíše Mgr. Jan Jakl, který se zabývá historií Hradce Králové (tel.: 495 514 624, e-mail: j.jakl@muzeumhk.cz), nebo můžete zkusit kontaktovat přímo Bílou věž (tel.: 495 511 455, e-mail: bilavez@adalbertinum.cz).
Použité zdroje
DOUBEK, Zdeněk. Bílá věž. Hradec Králové: Garamon, 2007. 95 s.
Hradec Králové. Praha: Historický ústav ČSAV, 1998. Historický atlas měst České republiky; sv. 5. 1 sv., 20 mapových listů, obr. příl.
Bílá věž. Ratibor. 1904, roč. 21, č. 53, s. 675.
DOUBEK, Zdeněk. Bílá věž v rekonstrukci: poznatky z nejnovějšího výzkumu. Puls. 1989, č. 2, s. 10-12.
http://bilavez.cz/&lang=cs/
http://vychodoceskearchivy.cz/hradeckralove/
www.muzeumhk.cz
Přílohy
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
09.03.2016 13:49
Lukáš píše:
Sobota 02.04.2016 20:19
Kupole Bílé věže z 16. století můžete vidět v Muzeu Východních Čech. Je tam obraz, který byl původně umístěn na varhanech v Chrámu sv. Ducha a na něm je zobrazena Bílá věž s původní kupolí. Zde Vám posílám obrázek http://www.imagehosting.cz/images/vlcsnadxd.png
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu