Gesto vztyčeného prostředníku
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, kdy se poprvé objevilo gesto vztyčeného prostředníku a v které zemi vzniklo.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
gesto vztyčeného prostředníku patří pravděpodobně k nejstarším gestům. Písemné zmínky o něm můžeme nalézt již v antických hrách a dalších písemnostech. Je ovšem možné, že bylo používáno ještě dříve, pouze se o jeho užívání nedochovaly žádné písemné zprávy. Poměrně hojně je gesto zmiňováno v římském období, kdy jej vedle běžného obyvatelstva používali i římští legionáři a císaři (např. Caligula).
V křesťanském období bylo značně upozaděno, přesto (především v italských oblastech) toto gesto nevymizelo a od renesance se jeho používání opět rozšiřovalo. Pravděpodobně s italskými emigranty se dostalo koncem 19. století do Ameriky, kde značně zdomácnělo.
"Prostředníček toporně trčící (I)
Význam: Obscénní urážka.
Způsob provedení: Toporně vztyčeným prostředníčkem trhneme směrem vzhůru.
Kontext: Toto známé gesto znázorňuje ztopořený penis, po jehož stranách jsou dvěma páry pokrčených prstů naznačena varlata. Vztyčený prostředníček patří k nejstarším hanlivým symbolům vůbec. Sloužil jako běžná forma urážky už ve starém Římě a zmiňují se o něm i klasičtí autoři. Oblíbené gesto se dokonce zasloužilo o to, že se tehdy prostředníčku říkalo "digitus impudicus", tj. "nemravný prst". Nechvalně proslulý císař Caligula prý své okolí záměrně urážel tím, že držel prostředníček ve vztyčené poloze, když mu jeho poddaní líbali ruku.
Výskyt: Běžně rozšířeno zejména ve Spojených státech amerických, kde se toto gesto označuje prostým názvem "prst"."
(zdroj: MORRIS, Desmond. Řeč těla =: Bodytalk. Praha]: Levné knihy, c2009. ISBN 978-80-7309-786-8. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:365c19e0-5b13-11e5-bf4b-005056827e51  )
Další zdroje k tématu:
* https://www.bbc.com/news/magazine-16916263
* https://books.google.cz/books?id=ABD0CwAAQBAJ&lpg=PA189&dq=Middle%20Fingers%20Up%20penis%20Ancient&hl=cs&pg=PA189#v=onepage&q=Middle%20Fingers%20Up%20penis%20Ancient&f=false
* Znaky a symboly. Praha: Knižní klub, 2009. ISBN 978-80-242-2492-3. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:39948f50-1921-11e4-90aa-005056825209
* https://www.idnes.cz/xman/styl/vztyceny-prostrednicek-gesto-diogenes.A180404_195921_xman-styl_fro
* https://www.lidovky.cz/relax/zajimavosti/pouzil-ho-gott-i-topolanek-kdy-zacal-vztyceny-prostrednicek-urazet.A120207_161220_ln-zajimavosti_glu
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.05.2019 05:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu