Jak správně? VliněvesxVlíněves a vli(í)něveský či Vli(í)něvský. Děkuji
Text dotazu
Pravopis se různí, tak nevím, jak je to správně. Díky
Odpověď
Dobrý den,
většina pramenů, které jsme měli možnost prohlédnout, uvádí název obce Vliněves s krátkým i.
Pro zodpovídání dotazů na místní jména čerpáme většinou z obsáhlé příručky Antonína Profouse.
Vliněves (lid. Vlňoves, ve Vlňovsi, do Vlňovse, vlňovskej), ves na levém břehu Labe, 2,5 km od Mělníku; zmínky 1350 Otto de Wlniewsy,... úřední 1854 Vliněves, úřední 1886 Vlňoves.
Jméno Vlněves = Vlnova ves, z příjmení Vlna. Za slabikotvorné l se vyvinulo v některých nářečích li, tj. souhláska l s průvodnou samohláskou i, původní Vlněves se změnilo ve Vliněves (v církevní latině Vlinaves) a ten tvar obnovil František Palacký; podle něho zaveden do řeči úřední.
Zdroj: PROFOUS, Antonín, SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách jejich vznik, původní význam a změny. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957. Díl IV. S - Ž.
Domníváme se, že přídavné jméno od Vliněves by mělo znít Vliněveský. (Vliněvský by bylo utvořeno od Vliněv, pokud by taková obec existovala.) Je ale možné, že je v kraji zvykem používat tvar Vliněvský; to ale nemůžeme doložit. Doporučujeme proto obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.02.2018 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu