Zahradník
Text dotazu
Jak se stát zahradníkem?
Odpověď
Dobrý den,
z Vašeho dotazu nevyplývá, zda se chcete stát zahradníkem z povolání nebo mít zahradničení jako koníček (nebo hledáte místo zahradníka a už o té práci něco víte? Na trhu práce je několik nabízených míst zahradníka v různých koncích ČR).
Bohužel nevíme,  jaké už máte vzdělání (základní, maturita) nebo jak jste zhruba starý a odkud jste. Pokud byste chtěl získat vzdělání a stát se zahradníkem, můžete navštěvovat odborné učiliště, střední zahradnickou školu nebo dále vysokou školu zemědělskou nebo třeba i zahradní architekturu. Možností je velké množství. Protože nevíme, co vlastně potřebujete, posíláme Vám odkaz na zahradnickou školu, kde byste se měl potřebné informace dozvědět.
Pokud byste se chtěl zahradničení věnovat jen jako zálibě, vyšlo nepřeberné množství hezkých, návodných knih, jak si založit zahrádku nebo zahrádka na malém pozemku, na balkóně, v truhlíku apod. Další jsou knihy typu zahrada po celý rok - jaro, léto, podzim, zima, bylinková zahrádka apod.
http://www.zahradnickaskola.cz/o-skole/
Studenti si zde osvojí kultivaci prostředí pro pěstování květin, keřů i dřevin, jejich správné hnojení i generativní a vegetativní rozmnožování, spojené s výsadbou, údržbou a ochranou rostlin. Dále se naučí pěstovat a poznávat veškerý sortiment zeleniny, květin, ovocných i okrasných dřevin a stromů. V oblasti krajinářských úprav se studenti naučí základní zeměměřičské práce, zakládání i údržbu zatravněných ploch, správnou manipulaci i následnou údržbu zahradnického nářadí a mechanizace. Nechybí ani vazby a aranžmá z řezaných rostlin.
Výuka probíhá vždy týdenním praktickým a týdenním teoretickým vyučováním.
Další výhody: možnost získat řidičský průkaz skupiny B, T Vyučované jazyky: angličtina http://www.zahradnickaskola.cz/pro-uchazece/den-otevrenych-dveri/  - doporučujeme Den otevřených dveří http://www.zahradnickaskola.cz/pro-uchazece/prijimaci-rizeni/  - přijímací řízení
Z elektronického katalogu NK ČR (www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC - knihy) jsme pro vás vybrali např.:
Zahrada na balkóně : originální nápady pro váš balkón a terasu / Isabelle Palmer ; [z anglického originálu ... přeložila Eva Brožová]. -- 1. vyd.. -- Praha : Fragment, 2015. -- 141 s. : barev. il. ; 24 cm
Zahrada na jednom metru čtverečním : zahradničení na čtvercových záhonech o jednom metru čtverečním / Mel Bartholomew. -- První české vydání. -- Praha : Svojtka & Co., 2015. -- 272 stran : barevné ilustrace, plány, ; 25 cm
Malá, ale dokonalá zahrada : proměňte omezený prostor v zelený ráj / [autoři Esther Herr ... et al. ; z německého originálu ... přeložil Jiří Mayer]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Tarsago Česká republika, 2014. -- 288 s. : barev. il. ; 28 cm
Léčivá zahrada v souladu s přírodou / Ivana Tischlerová. -- Hodkovičky [i.e. Praha] : Pragma, c2013. -- 246 s. : il. ; 20 cm
Moje přírodní zahrada : příručka zahradního vědění / [texty W. Gamerith ... et al. ; překlady R. Hradil]. -- 2. vyd.. -- Jindřichův Hradec : Přírodní zahrada, 2013. -- 236 s. : il. (převážně barev.) ; 31 cm + záložka (složená na 12 cm)
Rady našich babiček : výsev a pěstování, hnojení a ošetřování, sklizeň a skladování / Andrea Kern ; [z německého originálu ... přeložil René Kujan]. -- 6. vyd.. -- Čestlice : Rebo, 2013. -- 95 s. : barev. il. ; 22 cm
Zdravá zahrada / Helena Vlašínová ; [ilustrace Květa Svobodová]. -- 2., dopl. vyd.. -- Brno : Helena Vlašínová, 2013. -- x, 137 s. : il. (některé barev.) ; 21 cm
Okrasné dřeviny : stromy, keře a živé ploty, rostliny : péče, řez, sestřihování / Robert Markley ; [z německého originálu ... přeložila a odborně lektorovala Anna Skalická]. -- 3. vyd.. -- Čestlice : Rebo, 2012. -- 95 s. : barev. il. ; 22 cm
Zajímavost:
Alan Titchmarsh je jméno, které znají zahrádkáři v mnoha zemích světa. Jeho seriál Jak se stát zahradníkem seznamuje diváky s podstatou a základy zahradnického řemesla. Odpoví nám na nejdůležitější otázky: co potřebují rostlinky, aby se vyvíjely a jaké mají dostávat živiny, aby uspokojivě vzkvétaly a prospívaly. Alan probírá zahradničení pěkně krok za krokem, od setí až po vysazování záhonů sloužících jako obruba. Pečlivě nám vysvětlí, jaká onemocnění a jací škůdci mohou zahradu napadnout, a jak proti nim účinně bojovat. Alan Titchmark nám nejen předvádí, co a jak je třeba v zahradě dělat, ale připojí i vysvětlení, k čemu jednotlivé úkony slouží a proč jsou nezbytné. Svou prostou a praktickou instruktážní metodou napomáhá jak začátečníkům, tak pokročilým k tomu, aby se z nich stali co nejlepší a nejúspěšnější zahradníci ...
http://www.csfd.cz/film/335998-miluj-svoji-zahradu/prehled/
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.02.2016 22:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu