jak se správně píší tituly
Text dotazu
Dobrý den,
vystudoval jsem DiS. a následně BBus, rád bych věděl jak je správná
formulace obou titulů,nebo zda se píše jen jeden a jak přesně se váže ke
jménu když se píše např. Jan Novák a také naopak např. Novák Jan
Odpověď
Dobrý den,
dostupná literatura bohužel takto konkrétní případ neuvádí, doporučovali bychom Vám kontaktovat spíše odborníky z Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna ).
Titul DiS. není akademickým titulem, uvádí se proto za jménem oddělený čárkou (např. Jan Novák, DiS.). To samé platí u titulu BBUS, jelikož se jedná o zahraniční vysokoškolský titul. Praxe je taková, že pokud osoba získala více titulů, obvykle se píše vyšší titul před nižším nebo se nižší titul vůbec neuvádí, např. titul Bc. Ovšem může také záležet na tom, zda jste oba tituly získal v jednom oboru nebo oborech odlišných.
Co se týče obráceného pořadí, tedy např. Novák Jan, je posloupnost psaní
následující:
* příjmení
(* druhé příjmení - občanské nebo dívčí)
* senioritní rozlišení (ml./st., jr./sr. atd.)
* rodné - křestní jméno
(* druhé - biřmovací jméno)
* hodnost (první)
(* hodnost druhá)
* titul (první)
(* titul druhý)
* čárka
* hodnosti za jménem, popř. další označení
* čárka
* nositelství vyznamenání
pozn. obrácená posloupnost má velmi technický, evidenčně-organizační, až "zdeúřední" charakter, proto smí být viditelná jen u ozbrojených sil (vojska a policie); zejména nesmí být užívána vůči školákům, na plakátech, ve zdravotnictví.
Použitý zdroj:
ŠŤASTNÝ, Václav. Malá encyklopedie o titulech. Praha: Linde, 2002. Str. 42. ISBN 80-7201-378-5.
Další zdroje týkající se titulů:
http://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=783&action=view&id=782
http://prirucka.ujc.cas.cz/?action=view&id=783
http://cs.wikipedia.org/wiki/Titul
http://www.pravidla.cz/tit.php
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.06.2008 12:48
Lucie Hejdrychová píše:
Pondělí 02.01.2017 12:49
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak se správně píše junior za jménem? Potřebuji uvést jméno MUDr. Jiří Váchal jr., ale nevím zda se zkratka píše s malým nebo velkým písmenem a zda je mezi jménem a zkratkou nějaká čárka?
Děkuji,
Hejdrychová
PSK - admin píše:
Úterý 03.01.2017 09:17
Dobrý den,
zápis rozlišovacích zkratek pro juniora/seniora se píše za příjmení. Píše se s malým počátečním písmenem, neodděluje se čárkou a zkratka je ukončena tečkou.
Viz příklad v Online jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR: Jednání se zúčastnil Dušan Konečný jr./jun.
* http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=junior
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu