jak se správně čte Legerova
Text dotazu
Louis Léger byl francouzsky slavista , nemělo by se správně číst "léžerova" ?
Odpověď
Dobrý den,
samozřejmě, máte pravdu. Louis Léger byl  (1843 - 1923), francouzský slavista a profesor na pařížské Sorbonně, jenž podporoval myšlenku samostatného českého státu. Správná výslovnost jeho příjmení je "leže", avšak v názvu ulice převážila fonetická výslovnost. Češi jednoduše tak dlouho říkali Legerova, až se tento výraz ustálil.
Použité zdroje
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2018 12:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu