Jak se nikotin dostane z tabáku do těla? Liší se způsob u cigaret, žvýkacího a šňupacího tabáku?
Text dotazu
Když člověk zapálí cigaretu a tabák se zahřeje, začne se nikotin sám díky své těkavosti uvolňovat od ostatních složek tabáku a vstoupí do těla v čisté formě? Nebo v cigaretě probíhají ještě jiné chemické reakce? A jaký je rozdíl v čistotě nikotinu a jeho uvolňování do těla z jiných tabákových produktů jako je tabák určený ke žvýkání či šňupání?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. V cigaretách se kromě nikotinu vyskytuje mnoho dalších látek, které se zahřátím uvolňují do těla:
„Dým z kuřiva obsahuje až 4000 chemických substancí. Část těchto látek pochází z tabáku, část jich pochází z mnoha přísad, na celém světě je to pak kolem 700 látek, které se do cigaret přidávají pro zlepšení jejich senzorických vlastností. Ale také proto, aby stejnoměrně hořely a neuhasínaly, aby váleček popele upadl až po poklepnutí cigarety nad popelníkem a ne dříve, aby se kouř pěkně vinul a nestoupal jak z továrního komínu, a z mnoha dalších důvodů. Látek je opravdu mnoho a největší část jich vzniká při hoření cigarety, pyrolýzou látek v cigaretě obsažených, které se vysokou teplotou mění na jiné chemické substance.“
V porovnání s cigaretami mají jiné tabákové výrobky rozdílný poměr přísad, které jsou často méně škodlivé, než samotná cigareta, nicméně nejsou v žádném případě bez rizika.
„Tabák šňupací (snuff): Je to tabák upravený ke šňupání nebo к nosní aplikaci. Vyhláška MZe č.344/2003 Sb., hovoří o druhu Nicotiana rustica, i když se používá i Nicotiana tabacum. Je to ochucený rozdrcený práškový nebo granulovaný tabák. Na jedno šňupnutí poskytuje stejné množství nikotinu jako jedna cigareta, ale protože se nic nespaluje, nevniká do organismu dehet, oxid uhelnatý a další škodlivé látky.
Tabák žvýkací (chewing tobacco): Tabák v kotoučích, svitcích, pásech, kostkách nebo plátcích upravený ke žvýkání. Nejběžnější a snad i nejpůvodnější žvýkací tabák tvoří malá rulička tabáku, která se cucá v ústech nebo dává pod spodní ret. Pro výrobu stačí pěkně svinout část listu tabáku do ruličky a tu nakrájet na centimetrové kousky. Skladuje se v ledničce. Někteří výrobci nabízejí i tabáky v proužcích či „drti,“ ale takové tabáky se pro toto použití nehodí a jedná se o snahu obchodníků získat podíl na trhu nevhodnými výrobky. К výrobě žvýkacího tabáku se používá Nicotiana rustica*
Tabák orální (snus): Tabákový výrobek určený k užívání ústy kromě těch výrobků, které jsou určeny ke kouření nebo žvýkání. Je vyrobený zcela nebo částečně z nefermentovaného tabáku v prášku nebo ve formě jemnozrnných granulí nebo v jakékoli kombinaci těchto forem. Vkládá se pod ret. Výrobci jej nabízejí v jednotlivých sáčkových porcích, v porézních sáčcích anebo ve formě připomínající potravinářský výrobek. Evropská Unie tento výrobek zakázala direktivou v roce 1992. Pouze Švédsko si vyjednalo výjimku. Zákaz uvádět v České republice do oběhu tabák určený к orálnímu užití vyplývá z ustanovení § 12 odst. 3 zákona č. 110/1997 Sb.“
Pro podrobný rozbor složek a chemických reakcí, ke kterým dochází při kouření můžete nahlédnout například do těchto internetových zdrojů:
https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/69369/RejnaV_Studium_toxicity_PB_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://www.nanocisticky.cz/cs/aktuality/co-obsahuje-kour-z-cigaret/
https://is.muni.cz/www/2422/um/TOX.SPEC-KOURENI.pdf
http://natura.baf.cz/natura/2001/6/20010602.html
Ostatní zdroje:
*KUBÁNEK, Vladimír. Tabák a tabákové výrobky: (historie, pěstování, zpracování, legislativa). Brno: Tribun EU, 2009. s. 69. ISBN 978-80-7399-898-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f9a60a10-3223-11e4-a8ab-001018b5eb5c
*ZHOU, Xun a GILMAN, Sander L.. Příběh kouře: člověk a kouření od úsvitu dějin až po současnost. Praha: Dybbuk, 2006. ISBN 80-86862-23-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1518bc90-ec11-11e5-8d5f-005056827e51
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.09.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu