Jak se mluví v Hradci Králové
Text dotazu
Zajímalo by mě, jakým nářečím se mluví ve městě Hradec Králové a jaká do něj
zasahují nářečí. Děkuji
Odpověď
Nářečí byla v průběhu let nivelizována , a proto jsou dnes spíše záležitostí
venkova. Zachována jsou více na Moravě, v Čechách převládá tzv. interdialekt
obecná čeština. V celorepublikovém rozdělení pak Hradec Králové a jeho okolí
patří do nářeční skupiny českých nářečí v užším smyslu a do
severovýchodočeské nářeční podskupiny. Ale protože je Hradec velké město, v
mluvě jeho obyvatel převládá tzv. městská mluva. K podrobnějšímu posouzení
jazykové situace v Hradci Králové Vám doporučujeme tyto publikace:
DEJMEK, B.: Mluva nestarší generace Hradce Králové. Hradec Králové:
Pedagogická fakulta, 1981. 161s. (108063)
DEJMEK, B.: Běžně mluvený jazyk nejmladší generace Hradce Králové. Hradec
Králové: Pedagogická fakulta, 1987. 151s. (108463)
ZEMAN, J.: Strukturace města ve verbální komunikaci: poznámky z výzkumu
Hradce Králové. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999. 48s. (109003)
BĚLIČ, J.: Přehled nářečí českého jazyka. Praha: Univerzita Karlova, 1981.
98s. (55052)
Český jazykový atlas - 5.dílný. Praha : Academia.(96707)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
10.03.2008 22:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu