Jak psát nacistické hodnosti
Text dotazu
Dobrý den, při korekturách literatury faktu (například nyní článek o Himmlerovi) se setkávám s nacistickými hodnostmi (gauleiter, reichsführer, führer) - jak je dnes správně česky psát, s malým písmenem, nebo s velkým? A co třetí říše?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
předně bychom Vám ohledně Vašeho dotazu doporučili obrátit se přímo na Ústav pro jazyk český při AV ČR, který je při řešení podobných otázek tím nejpovolanějším (viz https://ujc.avcr.cz/).
Pokud víme, neexistují žádná závazná pravidla v psaní velkých/malých písmen u nacistických funkcí a hodností, tudíž je praxe velmi rozkolísaná. Sami se držíme praxe, že pokud hodnost nebo funkce mají český ekvivalent, používá se ten (např. vůdce místo Führer https://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?heslo=v%25C5%25AFdce&hsubstr=no), pokud ne, používáme původní německé označení, a to s velkým písmenem.
Co se týká psaní označení „třetí říše“, značně kolísá, jak jistě víte. Naše knihovna se drží doporučení Ústavu pro jazyk český (viz https://dotazy.ujc.cas.cz/odpovedi/?klicove_slovo=t%C5%99et%C3%AD%20%C5%99%C3%AD%C5%A1e&filter=1), tedy psaní malého písmena.
Použité zdroje
https://ujc.avcr.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
10.11.2022 14:45
Eduard píše:
Sobota 19.11.2022 08:38
Je zajímavé že se od roku 1945 nezveřejnil žádný nalezený nacistický poklad uložený v České Republice?A Že to nikomu nebylo umožněno,je podezření na dohodu mezi státy NSR a Českou Republikou.PS.Proč?
PSK - admin píše:
Pondělí 21.11.2022 15:28
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Hledání „pokladů“, které na území okupovaných území údajně zanechaly německá nacistická vojska, neutichá ani po desítkách let od konce druhé světové války. Svědčí o tom také články, které připojujeme pro ilustrování situace hledání pokladů na území ČR. V článcích se však můžete setkat s názory, které zpochybňují pravost legend o ukrytých nacistických pokladech v ČR a zároveň jsme články o této problematice nenašli z ověřených zdrojů, což také podrývá důvěryhodnost těchto informací.
https://opavsky.denik.cz/[…]/budisovsko-nacisticky-poklad23022017.html
https://www.ctidoma.cz/hist[…]ila-svedky-nadsenci-hledaji
https://www.lovecpokladu.cz/[…]/
Určitě bychom Vám doporučili obrátit se s touto otázkou na relevantní odborníky z oboru vojenské historie, například na Vojenský historický archiv (https://www.vhu.cz/zakladni-informace-o-vhu-praha/) nebo na Ústav pro studium totalitních režimů (https://www.ustrcr.cz/o-nas/kontakty/).
Každopádně, hledání „pokladů“, resp. archeologických nálezů takříkajíc na vlastní pěst, které neprobíhá pod záštitou oficiálních organizací nebo ve spolupráci s nimi, je v ČR nelegální. Více informací si můžete přečíst zde: https://www.finance.cz/[…]/.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu