Jak probíhala výuka dietních sester od od roku 1933 do 1939
Text dotazu
- z čeho se učily
- co se učily
- kolik bylo studentů
- jak se uplatnily
- jediné, co jsem našla, bylo v knize Lékař vzpomíná od Vondráčka, krátkou informaci
Odpověď
Dobrý den,
Vyšší škola pro vzdělávání dietních pracovnic v Praze, založená v roce 1934 z iniciativy Ženského výrobního spolku za podpory MUDr. Bohumila Prusíka, poskytovala vzdělání v oblasti dietetiky a přípravy terapeutických jídel pro pacienty se speciálními dietními potřebami. Jednalo se o první školu tohoto druhu ve střední Evropě a jednu z prvních v Evropě vůbec. V prvním roce studia se studentky učily češtinu, matematiku, lékařské a praktické předměty, které učili lékaři. Učební plán obsahoval také vaření a přípravu terapeutických jídel. V červnu 1936 byla otevřena dietní poradna pro ambulantní pacienty. Systém práce odpovídal stále platným postupům: lékař určil dietu, vyučující úpravu jídla a pro každou dietu byl zpracován leták obsahující informaci o povolených a zakázaných jídlech. V roce 1937 byla škola rozšířena na dvouletý program a přejmenována na Vyšší školu praktické dietetiky. K přijetí byly stanoveny přísné podmínky, např. absolvování předepsaných škol a praxe ve vaření.
V prvním roce školy studovalo 14 studentek, které vedli renomovaní lékaři jako doc. Karásek, Patočka, Richter, a Švejcar. Během tří let školu absolvovalo celkem 45 žen. Absolventky získaly kvalifikaci pro přípravu léčebných diet na lékařský předpis a většina z nich pracovala v odděleních stravování ve zdravotnárodnických zařízeních. První z nich byly umístěny v různých zdravotnických zařízeních, včetně Krče, Sanopsu, a na Bulovce, a také v lázních a zkušebnách potravinářských firem. Navzdory úspěšnému absolvování školy a získání kvalifikace měly některé absolventky potíže s uplatněním v praxi.
Jiná čísla uvádí autorka Krajíčková. Jde asi o čísla celková, kdy mělo z 96 absolventek získat zaměstnání pouze 27. Nejsou k tomu však uvedené zdroje, ze kterých bylo čerpáno, ani pro jaké období jsou tyto údaje platné [KRAJÍČKOVÁ, 2015].
Ve zdrojích jsou uvedeny příručky o dietetice v daném období. V r. 1927 vydává dlouholetý lázeňský šéfkuchař Jan Kettner za spolupráce MUDr. Maxe Poppera publikaci Hygienická a dietní kuchyně. První česká příručka dietetiky Otakara Koseho vyšla v r. 1928. Zda se z nich učilo, se mi však dohledat nepodařilo.
Pokud budete potřebovat ještě další doplnění ohledně vzdělávání dietních sester a dietetiky pro období první republiky, bylo by lepší využít přímo služeb Národní lékařské knihovny nebo Lékařského muzea NLK. Většinu použitých zdrojů dohledáte v portálu Medvik.
Použité zdroje
KROBOT, Martin, Victoria HAWK, Veronika SPÁČILOVÁ a Zlata KAPOUNOVÁ. A historical perspective and opportunities for dietetics education, practice and professional organizations in the Czech Republic. Profese on-line [online]. 2021, 14(1), 9-18 [cit. 2024-04-10]. ISSN 1803-4330. Dostupné z: doi:10.5507/pol.2021.00
Historický vývoj povolání nutričního terapeuta. Praha: [Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta], 2017.
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Historický vývoj povolání nutričního terapeuta. Online. Bakalářská práce. Praha: Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze, 2017. Dostupné z: http://hdl.handle.net/20.500.11956/90270. [cit. 2024-04-10].
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Počátky a vývoj české resp. československé léčebné výživy. Výživa a potraviny. Zpravodaj pro školní stravování. 2017, 72(2), 25. ISSN 1211-846X.
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Historie léčebné výživy. Výživa a potraviny. Zpravodaj pro školní a dietní stravování. 2016, 71(2), 87. ISSN 1211-846X.
Historie a vývoj léčebné výživy. Online. In: WikiSkripta. Praha: MEFANET, c2015, 19. 4. 2015. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/[…]%C5%BEivy&oldid=310669. [cit. 2024-04-11].
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Historie a současnost nutričních terapeutů v ČR. Online. Prezentace. Teplice: Společnost pro výživu, 2015. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/w[…]t-nutricnich-terapeutu.pdf. [cit. 2024-04-11].
STARNOVSKÁ, Tamara. Odborníci na klinickou výživu se vzdělávají už 80 let. Florence. 2013, 9(6), 46-47. ISSN 1801-464X. Dostupné také z: https://www.florence.cz/[…]/
STARNOVSKÁ, Tamara. Vzdělávání nutričních terapeutů Online. Bakalářská práce. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. 2013. Dostupné z: https://theses.cz/id/qpgit5. [cit. 2024-04-10].
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Diety a dietní systémy od konce 19. století po dnešek. Vox pediatriae. 2013, 13(3), 26-27. ISSN 1213-2241. Dostupné také z: http://www.detskylekar.cz/f[…]t_id=6732&node_id=18274
PAVLÍČKOVÁ, Jaroslava. ČAS pro sekce nutričních terapeutů. Florence. 2009, 5(11), 6-8. ISSN 1801-464X. Dostupné také z: https://www.florence.cz/[…]/
KUBALÁKOVÁ, Z. a M. GÁLOVÁ. História dietetiky. Revue ošetrovateľstva a laboratórnych metodík. 2000, 6(4), 145-147. ISSN 1335-5090.
DOBERSKÝ, Přemysl, ed. Vývoj a plán organizace dietetiky v ČSSR: sborník referátů a záznamů o skupinových diskusích z celostátní konference dietních pracovníků konané 21. a 22. června 1962 v Mariánských Lázních. Praha: Společnost pro racionální výživu, 1962.
MAŠEK, Josef. K vývoji československé dietetiky. Výživa lidu. 1959, 14(9), 129.
DOBERSKÝ, Přemysl. Perspektivy teoretické a praktické dietologie. In: Perspektivy theoretické a praktické dietologie. 1957, s. 3-14.
BEJČKOVÁ, Marie. Z historie vyšší školy praktické dietetiky. Výživa lidu. 1951, 6, 76-78.
KLEIN, Karel. Základy praktické dietetiky v dnešní českosl. nemocnici. Stravování nemocných v ústavní péči a základy československé dietetiky. 1947, 5-25.
SLAVÍKOVÁ, Jitka. Úkoly ošetřovatelky při stravování nemocných v dietetice. Stravování nemocných v ústavní péči a základy československé dietetiky. 1947, 51-53.
KLEIN, Karel. Stravování nemocných v ústavní péči a základy československé dietetiky. Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 1947. Zdravotnické aktuality. Dostupné také z: http://kramerius.medvik.cz/search/handle/uuid:MED00097811
Vyšší škola praktické dietetiky. Praktický lékař. 1940, 20(1), 22-23. ISSN 0032-6739.
Zdravotnická ročenka Československá 1938. Praha: Piras, akc. spol., 1938. ISSN 1804-1248. Dostupné také z: http://kramerius.medvik.cz/search/handle/uuid:MED00012243
KLEIN, Karel a Jiřina VACKOVÁ. Správná výživa zdravých i nemocných: příručka praktické dietetiky pro lékaře i laiky. II. vydání opravené a doplněné. Praha: Orbis, 1937. Perspektivy.
CARTON, Paul. Dietetika a jednoduchá kuchyně. Praha: Josef Svoboda, 1933.
KOSE, Otakar. Příručka dietetiky. Praha: Mladá generace lékařů, 1928. Příruční knihovna časopisu "Praktický lékař."
BAUDIŠ. Učebnice dietetiky a předpisy jídelních lístků (182). Praktický lékař. 1927, 7(18), 711. ISSN 0032-6739.
KETTNER, Jan. Hygienická a dietní kuchyně. Praha: Ústřední dělnické knihkupectví a nakladatelství (Ant. Svěcený), 1927.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
10.04.2024 15:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu