-
To se mi líbí
-
Doporučit
- z čeho se učily
- co se učily
- kolik bylo studentů
- jak se uplatnily
- jediné, co jsem našla, bylo v knize Lékař vzpomíná od Vondráčka, krátkou informaci
Dobrý den,
Vyšší škola pro vzdělávání dietních pracovnic v Praze, založená v roce 1934 z iniciativy Ženského výrobního spolku za podpory MUDr. Bohumila Prusíka, poskytovala vzdělání v oblasti dietetiky a přípravy terapeutických jídel pro pacienty se speciálními dietními potřebami. Jednalo se o první školu tohoto druhu ve střední Evropě a jednu z prvních v Evropě vůbec. V prvním roce studia se studentky učily češtinu, matematiku, lékařské a praktické předměty, které učili lékaři. Učební plán obsahoval také vaření a přípravu terapeutických jídel. V červnu 1936 byla otevřena dietní poradna pro ambulantní pacienty. Systém práce odpovídal stále platným postupům: lékař určil dietu, vyučující úpravu jídla a pro každou dietu byl zpracován leták obsahující informaci o povolených a zakázaných jídlech. V roce 1937 byla škola rozšířena na dvouletý program a přejmenována na Vyšší školu praktické dietetiky. K přijetí byly stanoveny přísné podmínky, např. absolvování předepsaných škol a praxe ve vaření.
V prvním roce školy studovalo 14 studentek, které vedli renomovaní lékaři jako doc. Karásek, Patočka, Richter, a Švejcar. Během tří let školu absolvovalo celkem 45 žen. Absolventky získaly kvalifikaci pro přípravu léčebných diet na lékařský předpis a většina z nich pracovala v odděleních stravování ve zdravotnárodnických zařízeních. První z nich byly umístěny v různých zdravotnických zařízeních, včetně Krče, Sanopsu, a na Bulovce, a také v lázních a zkušebnách potravinářských firem. Navzdory úspěšnému absolvování školy a získání kvalifikace měly některé absolventky potíže s uplatněním v praxi.
Jiná čísla uvádí autorka Krajíčková. Jde asi o čísla celková, kdy mělo z 96 absolventek získat zaměstnání pouze 27. Nejsou k tomu však uvedené zdroje, ze kterých bylo čerpáno, ani pro jaké období jsou tyto údaje platné [KRAJÍČKOVÁ, 2015].
Ve zdrojích jsou uvedeny příručky o dietetice v daném období. V r. 1927 vydává dlouholetý lázeňský šéfkuchař Jan Kettner za spolupráce MUDr. Maxe Poppera publikaci Hygienická a dietní kuchyně. První česká příručka dietetiky Otakara Koseho vyšla v r. 1928. Zda se z nich učilo, se mi však dohledat nepodařilo.
Pokud budete potřebovat ještě další doplnění ohledně vzdělávání dietních sester a dietetiky pro období první republiky, bylo by lepší využít přímo služeb Národní lékařské knihovny nebo Lékařského muzea NLK. Většinu použitých zdrojů dohledáte v portálu Medvik.
KROBOT, Martin, Victoria HAWK, Veronika SPÁČILOVÁ a Zlata KAPOUNOVÁ. A historical perspective and opportunities for dietetics education, practice and professional organizations in the Czech Republic. Profese on-line [online]. 2021, 14(1), 9-18 [cit. 2024-04-10]. ISSN 1803-4330. Dostupné z: doi:10.5507/pol.2021.00
Historický vývoj povolání nutričního terapeuta. Praha: [Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta], 2017.
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Historický vývoj povolání nutričního terapeuta. Online. Bakalářská práce. Praha: Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze, 2017. Dostupné z: http://hdl.handle.net/20.500.11956/90270. [cit. 2024-04-10].
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Počátky a vývoj české resp. československé léčebné výživy. Výživa a potraviny. Zpravodaj pro školní stravování. 2017, 72(2), 25. ISSN 1211-846X.
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Historie léčebné výživy. Výživa a potraviny. Zpravodaj pro školní a dietní stravování. 2016, 71(2), 87. ISSN 1211-846X.
Historie a vývoj léčebné výživy. Online. In: WikiSkripta. Praha: MEFANET, c2015, 19. 4. 2015. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/[…]%C5%BEivy&oldid=310669. [cit. 2024-04-11].
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Historie a současnost nutričních terapeutů v ČR. Online. Prezentace. Teplice: Společnost pro výživu, 2015. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/w[…]t-nutricnich-terapeutu.pdf. [cit. 2024-04-11].
STARNOVSKÁ, Tamara. Odborníci na klinickou výživu se vzdělávají už 80 let. Florence. 2013, 9(6), 46-47. ISSN 1801-464X. Dostupné také z: https://www.florence.cz/[…]/
STARNOVSKÁ, Tamara. Vzdělávání nutričních terapeutů Online. Bakalářská práce. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. 2013. Dostupné z: https://theses.cz/id/qpgit5. [cit. 2024-04-10].
KRAJÍČKOVÁ, Květa. Diety a dietní systémy od konce 19. století po dnešek. Vox pediatriae. 2013, 13(3), 26-27. ISSN 1213-2241. Dostupné také z: http://www.detskylekar.cz/f[…]t_id=6732&node_id=18274
PAVLÍČKOVÁ, Jaroslava. ČAS pro sekce nutričních terapeutů. Florence. 2009, 5(11), 6-8. ISSN 1801-464X. Dostupné také z: https://www.florence.cz/[…]/
KUBALÁKOVÁ, Z. a M. GÁLOVÁ. História dietetiky. Revue ošetrovateľstva a laboratórnych metodík. 2000, 6(4), 145-147. ISSN 1335-5090.
DOBERSKÝ, Přemysl, ed. Vývoj a plán organizace dietetiky v ČSSR: sborník referátů a záznamů o skupinových diskusích z celostátní konference dietních pracovníků konané 21. a 22. června 1962 v Mariánských Lázních. Praha: Společnost pro racionální výživu, 1962.
MAŠEK, Josef. K vývoji československé dietetiky. Výživa lidu. 1959, 14(9), 129.
DOBERSKÝ, Přemysl. Perspektivy teoretické a praktické dietologie. In: Perspektivy theoretické a praktické dietologie. 1957, s. 3-14.
BEJČKOVÁ, Marie. Z historie vyšší školy praktické dietetiky. Výživa lidu. 1951, 6, 76-78.
KLEIN, Karel. Základy praktické dietetiky v dnešní českosl. nemocnici. Stravování nemocných v ústavní péči a základy československé dietetiky. 1947, 5-25.
SLAVÍKOVÁ, Jitka. Úkoly ošetřovatelky při stravování nemocných v dietetice. Stravování nemocných v ústavní péči a základy československé dietetiky. 1947, 51-53.
KLEIN, Karel. Stravování nemocných v ústavní péči a základy československé dietetiky. Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 1947. Zdravotnické aktuality. Dostupné také z: http://kramerius.medvik.cz/search/handle/uuid:MED00097811
Vyšší škola praktické dietetiky. Praktický lékař. 1940, 20(1), 22-23. ISSN 0032-6739.
Zdravotnická ročenka Československá 1938. Praha: Piras, akc. spol., 1938. ISSN 1804-1248. Dostupné také z: http://kramerius.medvik.cz/search/handle/uuid:MED00012243
KLEIN, Karel a Jiřina VACKOVÁ. Správná výživa zdravých i nemocných: příručka praktické dietetiky pro lékaře i laiky. II. vydání opravené a doplněné. Praha: Orbis, 1937. Perspektivy.
CARTON, Paul. Dietetika a jednoduchá kuchyně. Praha: Josef Svoboda, 1933.
KOSE, Otakar. Příručka dietetiky. Praha: Mladá generace lékařů, 1928. Příruční knihovna časopisu "Praktický lékař."
BAUDIŠ. Učebnice dietetiky a předpisy jídelních lístků (182). Praktický lékař. 1927, 7(18), 711. ISSN 0032-6739.
KETTNER, Jan. Hygienická a dietní kuchyně. Praha: Ústřední dělnické knihkupectví a nakladatelství (Ant. Svěcený), 1927.
Lékařství
--
Národní lékařská knihovna
10.04.2024 15:31