Jak je to s příjmením Sandany?
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je původ tohoto příjmení a jestli se v ženském rodě musí skloňovat. Chceme se s přítelem vzít a ráda bych měla příjmení v tomto tvaru (Sandany). Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
přesný tvar tohoto příjmení jsem bohužel nenašla v žádné mě dostupné publikaci, jeho původ tedy můžeme jen odhadovat. Mohlo by pocházet z polštiny nebo němčiny, základ by mohl být -sand z křestního jména Alexandr nebo z místního jména Sanden, což je obec v Dolnoslezském vojvodství, nebo další možnost je opět místní německý název obce Sandau , česky Žandov. Jsou to ale jen dohady, pokud budete chtít další informace, zkuste se obrátit na Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Pokud se týče skloňování a přechylování, bude to podobné jako u jiných příjmení končících na -y - např. Bondy, Ady, Nagy. Při matričních zápisech čeština připouští oba tvary, jak paní Bondy nebo paní Bondyová, atd., takže není určitě žádný problém nechat příjmení v ženské podobě nepřechýlené. Dokonce jsem na internetu našla jakousi paní Moniku Sandany z obce Velká Hleďsebe, takže příjmení také nepřechýlené.
Při hledání odpovědi jsem čerpala z těchto zdrojů:
Knappová, Miloslava, 1936-. Naše a cizí příjmení v současné češtině.  Miloslava Knappová.  Liberec : Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Beneš, Josef, 1902-1984. Německá příjmení u Čechů. 1.-2. svazek.  Josef Beneš ; Zrevidovala, upravila a rukopis připravila k tisku Marie Nováková.  1. vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J. E. Purkyně, 1998. 359 s. (Acta Universitatis Purkynianae ; Sv. 34). bibliografie. ISBN 80-7044-212-3.
Moldanová, Dobrava, 1936-. Naše příjmení.  Dobrava Moldanová.  1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1983. 289 s. (Malé encyklopedie ; Sv. 16). bibliograf.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
28.11.2013 10:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu