Jak funguje mezinárodní výměna oficiálních publikací?
Text dotazu
Podle knihovního zákona plní Národní knihovna funkci národního centra mezinárodní výměny oficiálních publikací. Jaké typy dokumentů se vyměňují a v jakém rozsahu? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Národní knihovna odpovídá ze zákona č. 12/1965- Vyhláška ministra zahraničních věcí o Úmluvě o výměně oficiálních publikací a vládních dokumentů  mezi státy a o Úmluvě o mezinárodní výměně publikací  za získávání, redistribuci, zpracování a zpřístupňování oficiálních publikací.
V r. 1965 vzniklo tzv. Ústředí mezinárodní výměny publikací ( dále jen ÚMVP) , které postupně  začalo  naplňovat závazky vzniklé z podepsání Úmluvy. Značně redukované ÚMVP bylo  po r. 1990 sloučeno s oddělením doplňování zahraniční literatury . Byly vybrány instituce, s kterými bude nadále udržována výměna oficiálních publikací a české instituce, kterým budou formou redistribuce poskytovány oficiální publikace.
NK ČR uchovává ty oficiální publikace, které spadají do informačního profilu knihovny.
Typologie získávaných oficiálních dokumentů:
• vládní dokumenty
• vybrané dokumenty mezinárodních a nadnárodních organizací
• legislativní dokumenty těchto organizací
• vybrané dokumenty regionálních organizací
• vybrané dokumenty organizací spravovaných vládami
• vybrané dokumenty vědeckých akademií, univerzit, politických stran apod.
Způsob výměny:
• titul za titul (svazek za svazek, ročník za ročník u časopisů)
• stránka za stránku ( téměř se už nepoužívá)
• v rámci dohodnuté finanční částky
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu