Jak funguje iridologie?
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych zjistit co nejvíce o irisdiagnostice. Jak funguje; kdo na to přišel atd. Zajímalo by mě též, jakým způsobem jsou vnitřní orgány člověka s očima spojeny? Také hledám literatúru, kde bych se o iridologii mohla něco dočíst. Byla bych ráda kdybyste mi poskytli nějaký seznam.
Děkují moc za Vaši snahu a čas.
Odpověď
Dobrý den,
iridologie je forma alternativní medicíny, která se zaměřuje na zkoumání lidského oka. Iridologové se snaží dokázat, že každá část duhovky ukazuje stav určité části těla, orgánu, či systému.
„První zmínky o pokusech poznávání nemocí z oka pocházejí ze starověké Číny. Staří Číňané věřili, že osud malého člověka zde na zemi (mikrokosmos) je závislý od hvězd ve velkém vesmíru (makrokosmu). Toto je základní princip astrologie. Při diagnostice z duhovky si oko představovali jako mikrokosmos celého lidského organismu. A protože makrokosmos (celé lidské tělo) údajně ovlivňuje mikrokosmos, bude možné vyčíst nemoci lidského organismu z lidského těla. Vznik současné iridologie je datován asi v roce 1836. Tehdy jedenáctiletý maďarský chlapec Ignac Peczely (1825-1911) zažil nepříjemnou příhodu, když se prodíral lesní houštinou. Náhle na něj zaútočila sova a zapíchla se mu svými drápky do paže. Peczely v sebeobraně zlomil sově nohu a všiml si, že v okamžiku, kdy došlo ke zlomení, se sově objevil proužek v oku. Vznik tohoto proužku spojoval se zlomením nohy zvířete.“ RUCKI, Štěpán. Alternativní medicína: pomoc, nebo nebezpečí?. Albrechtice: Křesťanský život, ©2008. 159 s. ISBN 978-80-7112-127-5.
Základním východiskem irisdiagnostiky je předpoklad, že každý orgán lidského těla se zobrazuje na určitém místě oční duhovky. Dalším předpokladem irisdiagnostiky je domněnka, že určité znaky ve struktuře duhovky (čáry, tečky a jiné změny barvy a struktury) odpovídají nemocem těch orgánů, které se do místa výskytu znamení zobrazují. Byly prováděny vědecké výzkumy za účelem ověření spolehlivosti této metody, které ale tyto závěry nepotvrdily. Odborná společnost se k iridologii staví převážně skepticky. Profesor Schreck – německý oční lékař – píše o iridologii: „Stojíme zde před neslýchaným paradoxem a groteskou až absurditou, v celém lékařství ojedinělou, která spočívá v tom, že lidé chtějí poznávat nemoci z normální tkáně. Nesmyslnost tohoto počínání je o to větší, že nejde o onemocnění zkoumané tkáně, ale dokonce o onemocnění tělesných orgánů, které jsou bez jakéhokoli organického vztahu k této tkání a jsou uloženy ve značné vzdálenosti.“
Iridologové naopak moderní způsob léčby považují za materialistický, nezohledňující komplexnost vzájemné provázanosti lidského těla, ba dokonce kolektivní chování organismů ve vyšší existenční rovině. To že jsou tyto jevy zatím rozumem neprokazatelné nedokazuje podle iridologů jejich neexistenci.
Doporučená literatura:
NAVRATIL, Frank. Iridologie: jen pro vaše oči: diagnostika z očí, diagnostická metoda nového tisíciletí. 2. vyd. Neratovice: Frank Navrátil, 2003. 159 s. ISBN 80-239-0284-9.
BOS, Nico. Irisdiagnostika: diagnostika z očí: oko jako zrcadlo zdraví a nemoci. Olomouc: Dobra & Fontána, 1999. 169 s. ISBN 80-86179-22-2.
COLTON, James a COLTON, Sheelagh. Iridologie: analýza zdravotního stavu a léčby z oční duhovky. Praha: Pragma, [2003?]. 126 s. Základy zdraví. ISBN 80-7205-928-9.
NAVRATIL, Frank. Jen pro vaše oči: fascinující pohled na umění a vědu irisdiagnostiky: diagnostika z očí, diagnostická metoda nového tisíciletí. 1. vyd. Neratovice: F. Navrátil, ©2001. 159 s. ISBN 80-238-6223-5.
JACKSON, Adam J. Oční znamení: co vaše oči prozrazují o vašem zdraví, emocích, osobnosti a milostném životě. Překlad Petr Neugebauer. Praha: Alternativa, 1996. 183 s. ISBN 80-85993-18-X.
NAVRATIL, Frank. Advanced iridology signs: [advanced signs of the iris, pupil and sclera and their explanations] = Iridologische Zeichen für Fortgeschrittene = Iridologické znaky pro pokročilé [grafika]. 1. vyd. Neratovice: Frank Navratil, ©2001. 1 soubor iridologických znaků (30 karet, 60 s.). Return to Health Books. ISBN 80-239-0936-3.
RUCKI, Štěpán. Alternativní medicína: pomoc, nebo nebezpečí?. Albrechtice: Křesťanský život, ©2008. 159 s. ISBN 978-80-7112-127-5.
Internetové články:
http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1228384143
https://cs.wikipedia.org/wiki/Iridologie#Historie
Bc. Vojtěch Mišura
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.10.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu