Jak fungovala adopce v roce 1961
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě jak fungoval proces adopce v roce 1960. Co museli žadatelé splnit, jak se žádalo, jak probíhal celý proces. Jak probíhal výběr dětí z dětského domova. Dále by mě zajímalo jaké byli informace, které žadatelé v té době dostali, a jaké informace jim stát jakožto budoucím rodičům poskytl.
Díky moc!
Odpověď
Dobrý den,
osvojení v období kolem roku 1960 upravoval zákon č. 265/1949 Sb., o právu rodinném (§ 63-69) a jeho úprava č. 15/1958 Sb. (zákon o změně předpisů o osvojení), resp. zákon č. 94/1963 Sb., o rodině. Podrobně kroky a podmínky osvojování v období 60. letech uvádí publikace Problémy osvojení dětí z roku 1967 (Pavel Vodák a kol.). Osvojování předcházelo prověřování osob osvojitelů z hlediska možnosti, zda „mezi osvojitelem a osvojencem může vzniknout takový poměr, jaký je mezi rodiči a dětmi“, přičemž samotné „osvojení může vzniknout jedině na základě rozhodnutí soudu“ (s. 33). Jako základní kritérium je zde uváděn „zájem dítěte“. Dále autoři podrobně vysvětlují podmínky, za nichž může být osoba žádající o adopci brána v úvahu jako osvojitel: občanská bezúhonnost; přiměřený věkový rozdíl osob osvojitel-osvojenec; věk osvojence (osvojit lze jen nezletilého); osvojit dítě si může manžel pouze se souhlasem druhého manžela; svolení zákonných zástupců osvojovaného dítěte (s. 34-36). Na s. 223-225 je pak předložena podrobná struktura postupu při osvojování dítěte, a to včetně schématu: žádost o dítě – vyhledávání dítěte – vyšetření dítěte a prověření uchazečů – rozhodnutí soudu – pozorovací období – konečné rozhodnutí (s. 223).
Na dotaz týkající se adopce dětí v 60. letech 20. století u nás jsme již v rámci naší služby odpovídali, viz https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/adopce-deti-v-60-letech. K tématu Vám dále kromě výše zmiňované publikace doporučujeme prostudovat zejména závěry výzkumu Jana Palečka vydané v roce 2017 pod názvem Osvojování dětí v České republice (dostupné online, http://www.vyzkum-mladez.cz/cs/registr/vyzkumy/880-osvojovani-deti-v-ceske-republice-zprava.html), včetně zdrojů, z nichž autor čerpal.
Informovanost jednotlivých žadatelů můžeme jen složitě zpětně definovat, ale podle dostupných prací na toto téma se právě v 60. letech stává osvojování dětí a náhradní péče velmi diskutovaným tématem, a to nejen v rámci odborných textů; 1963 vznikl například dokumentární film „Děti bez lásky“ o ústavní péči dětí. Teoreticky tak mohlo být o adopci jako možnosti péče o dítě k dispozici dostatečné množství informací. Dobrým zdrojem pro přehled o obecném chápání daného problému by v tomto směru mohl být i tisk, tedy zkuste prohledat např. vydávané deníky či časopisy, zda v nich nenaleznete relevantní články (použít můžete nástroje Národní digitální knihovny, https://ndk.cz/).
Použité zdroje
ČESKO. Zákon č. 265/1949 Sb., o právu rodinném. Online. In: Zákony pro lidi (2010-2024). Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1949-265 [cit. 13. 11. 2024].
ČESKO. Zákon č. 15/1958 Sb., o změně předpisů o osvojení. Online. In: Zákony pro lidi (2010-2024). Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1958-15 [cit. 13. 11. 2024].
ČESKO. Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině. Online. In: Zákony pro lidi (2010-2024). Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1963-94 [cit. 13. 11. 2024].
PALEČEK, Jan. Osvojování děti v České republice. Online. 2017. Dostupné z: http://www.vyzkum-mladez.cz/zprava/1525120629.pdf [cit. 13. 11. 2024].
VODÁK, Pavel a kol. Problémy osvojení dětí. 1. vyd. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1967. 243, [i] s.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.11.2024 12:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu