Jak dlouho žije světluška?
Text dotazu
Dobrý den chtěla bych vědět jak dlouho žije světluška.
Odpověď
Dobrý den,
v České republice se vyskytují 3 druhy světluškovitých. Nejhojnější je světluška menší, vyskytuje se zde i světluška větší a vzácně i světluška krátkokřídlá. Prochází několika vývojovými stadii a mohou žít i několik let.
Lampyridae - světluškovití
Larvy procházejí 5 instary, přezimují a kuklí se na jaře následujícího roku. Asi po 10 dnech se líhnou imaga. Ta nepřijímají potravu a jsou aktivní za soumraku a v noci.
Doba létání je od června do září. Páření a kladení vajíček probíhá na zemi. Oba partneři uhynou do několika dnů po páření.
Larva se líhne po dvou až čtyřech týdnech. Celý vývoj larvy trvá až tři roky a během této doby se larva několikrát svléká.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Několik dní po spáření samice kladou na zem nebo spíše pod ni oplodněná vajíčka vyvíjející se 3 – 4 týdny, z nichž  se následně líhnou larvy živící se potravou až do léta. Přezimují pomocí larválního stádia, některé druhy i několik let. Některé pod zemí, jiné si hledají místo pod kůrou stromů. Vylézají na povrch na jaře, několik týdnů shánějí potravu, a pak se kuklí. Následně po zhruba dvou týdnech jsou z nich dospělci.
Použité zdroje
Hůrka, Karel: Brouci České a slovenské republiky, nakl. Kabourek, Zlín 2005
https://cs.wikipedia.org/[…]/Sv%C4%9Btlu%C5%A1ka_v%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD
https://chovatelka.cz/[…]/svetluska-vetsi-neboli-svatojansky-broucek
http://www.muzeum-sumperk.cz/[…]/222-svetlusky-lampyridae
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti - knihovna
Datum zadání dotazu
14.01.2019 12:09
Petra píše:
Úterý 18.07.2023 22:35
U nás na zahradě žije několik světlušek. Zhruba 6 kusů. Počítám je každé léto. Jsou tu již několik let. Patrně samičky, svítí silně. Jediný hmyz, který se dá spolehlivě spočítat😀 Žádní samečci tu nelétají. Netuším, kde se tu vzaly. Je možné, že když nedojde ke spojení, tak žijí dal i několik let ve formě dospělce?
PSK - admin píše:
Pátek 21.07.2023 09:53
Dobrý den, odpověď na dotaz jsme Vám odeslali na e-mail. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu