Jak a z čeho vznikl u psovitých šelem název
Text dotazu
Zdvořile žádám, zda by mi někdo nemohl odpovědět, jak vznikl název \"fena\"...z čeho je odvozen....jinými slovy: proč se fenám neříká \"psice\", ale právě feny. Zajímá mě to, nevím to. Předem děkuji za odpověď, pokud mi ji někdo může dát, byla bych ráda.
Odpověď
1. Fena, doloženo od 1644 (Kocmánek 4.190 píše: abych měl takovou ženu, bylo by líp nežli fenu) (poznámka Vladimíra Šmilauera); moravsky znamená i brzdicí špalek. (podobně jako čuba, sviňa a francouzsky chien). - Z franc. nářečí fenne t/v nebo z německého fenn, což je z latiny femina (=žena) ve významu samice. K nám přišlo asi skrze lovecké společnosti šlechtické.
Citováno z publikace: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. nezměněné vyd. Praha : Academia, 1971. s. 141.
2. Fena, samice mysliveckého psa a lišky.
Citováno z publikace: Ottův slovník naučný. Sv. 9. Praha : J. Otto, 1895, s. 87.
Dále doporučujeme prostudovat tyto dokumenty (záznamy z České národní bibliografie):
1. Český etymologický slovník / Jiří Rejzek. -- Vyd. 1.. -- Voznice : Leda, 2001. -- 752 s.
2. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu