Jaderná valka
Text dotazu
Dobrý den zajímalo by mě, zda je natočen film, který by mapoval dění po po zahájení útoku jadernými zbraněmi. Nebo celosvětový útok mezi jednotlivými státy za použití jaderných zbraní a následný vývoj lidstva.... Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
uvedeme Vám několik filmů, bude se jednat o výběr, nikoli úplný seznam filmů s Vámi hledanou tematikou.
1. Dr. Divnovláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. Film, který natočil Stanley Kubrick v roce 1964. Je satirou s tématem jaderné krize a následné války.
2. Selhání vyloučeno. Film, který vznikl ve stejném roce jako Dr. Divnovláska (podobností tématu se režiser Lumet, dostal do konfliktu s Kubrikem, detaily viz. CSFD).
3. Neodvolatelná mise - černobílá inscenace z roku 2000, vycházející z filmu Selhání vyloučeno.
4. Den poté. Zobrazení světa po jaderné válce. Film z roku 1983.
5. Nejhorší obavy z roku 2002 podle stejnojmenného románu Toma Clancyho. Jedná se o politický thriller, kde se svět ocitne na hranici nukleární války, díky manipulaci skupiny extrémistů. To je samozřejmě velmi v kostce.
6. Konec srpna v hotelu Ozon. Z roku 1966, film řazený k dílům Československé filmové vlny. Děj se soustředí na život skupiny žen, žijících ve světě po atomové katastrofě. Scénář napsal Pavel Juráček (významný režisér, také jeden z tvůrců Československé filmové vlny, např. Případ pro začínajícího kata).
7. Zbehovia a pútnici. Film Juraje Jakubiska z roku 1968. Jedná se o tři filmové povídky, pro Vás by mohla být zajímavá, ta třetí, ukazující svět po atomové válce.
8. American horror story. Apokalypse. Osmá série seriálu (jednotlivé série mají vždy jiné téma a jsou pouze propojeny herci, výjimku tvoří tato série). Jedná se o vize světa po jaderné válce. Každá série je určitou sumou, hororového tématu.
9. Cesta. Film z roku 2009, natočený podle knihy Cormaca McCarthyho. Popisuje putování otce a syna zničenou zemí po blíže nespecifikované jaderné katastrofě.
Další filmy můžete zkusit vyhledat na ČSFD, pod hesly atomová bomba, postapokalyptická budoucnost. Tato hesla byste měl najít u výše uvedených filmů.
Na závěr ještě uvedeme dva sci- fi romány od Philipa K. Dicka a to Deus Irea a Dr. Krvemsta aneb jak se nám vedlo po bombě. První román se odehrává ve světě po třetí světové válce i když po paměti myslím, že je to spíše kulisou pro samotný děj. Druhý román ukazuje život skupiny lidí snažících se žít ve světě po atomovém výbuchu.
Odkazy:
1. https://www.csfd.cz/film/5397-dr-divnolaska-aneb-jak-jsem-se-naucil-nedelat-si-starosti-a-mit-rad-bombu/prehled/
2. https://www.csfd.cz/film/6193-selhani-vylouceno/prehled/
3. https://www.csfd.cz/film/3056-neodvolatelna-mise/prehled/
4. https://www.csfd.cz/film/18159-den-pote/prehled/
5. https://www.csfd.cz/film/10227-nejhorsi-obavy/prehled/
6. https://www.csfd.cz/film/8122-konec-srpna-v-hotelu-ozon/prehled/
7. https://www.csfd.cz/film/4738-zbehovia-a-putnici/prehled/
8. https://www.csfd.cz/film/455968-american-horror-story/633205-apocalypse/prehled/
9. https://www.csfd.cz/film/233126-cesta/prehled/
Výše uvedené romány Philipa K. Dicka.
https://argo.cz/knihy/deus-irae/
https://argo.cz/knihy/dr-krvemsta-aneb-jak-se-nam-vedlo-po-bombe/
Navzdory tomu, co je uvedeno na odkazech, knihy by měly být sehnatelné v knihkupectvích nebo v knihovnách.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.04.2021 13:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu