Jablka
Text dotazu
Mám takový hloupý dotaz, ale nedá mi to. Koupím jablka a některé druhy mají na povrchu jakoby mastnotu - jsou na dotek mastné a nejde to ani umýt. Čím to je?
Odpověď
Posklizňové ošetření ovoce a zeleniny
U jablek, hrušek, melounů a řady dalších druhů je povoleno ošetření voskem kvůli zabránění vysychání. Tato úprava musí být v rámci označení uvedena.
V některých zemích je přípustná také aplikace antioxidantů (difenylamin, ethoxyquin) k zabránění hnědnutí slupky jablek nebo aplikace fungicidů postřikem nebo ponořením.
Prodejce je povinen viditelným způsobem informovat spotřebitele o ošetření čerstvého ovoce nebo čerstvé zeleniny konzervačními nebo jinými chemickými látkami. Tato povinnost je zakotvena nejen ve vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 332/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 92/2000 Sb., kterými se stanoví požadavky na čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu a rovněž v nové vyhlášce č. 157/2003 Sb., která vstoupila v platnost datem vstupu ČR do EU. V obecné rovině lze povinnost označení chemického ošetření čerstvého ovoce a zeleniny odvodit i ze zákona o potravinách a zákona o ochraně spotřebitele.
V prodejnách je upozornění na chemické ošetření plodů zpravidla řešeno formou vývěsky umístěné v úseku ovoce a zeleniny, kde se nejčastěji setkáváme s označením "Chemicky ošetřeno".
Ve vyhlášce č. 304/2004 Sb. jsou stanoveny druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin. Pro ošetření povrchu jablek se povoluje použití těchto přídatných látek (aditiv): včelí vosk (E 901), kandelilový vosk (E 902), karnaubský vosk (E 903) a šelak (E 904).
Na základě výše uvedeného by spotřebitel měl být informován o tom, zda nakupuje ovoce s přirozenou ochranou vrstvou na povrchu ovoce (je mastná) nebo zda nakupuje plody, které byly chemicky ošetřeny. Máte-li pochybnosti, informujte se u prodejce, popř. u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dohlíží nad dodržováním legislativních předpisů v praxi.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.01.2008 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu