J.W.Goethe a G.B.Shaw - jejich postoj k islámu
Text dotazu
Zajímám se blíže o fakt, že se Johann Wolfgang von Goethe a George Bernard Shaw dost nadchli pro islám. Jsou známy mj. jejich výroky vztahující se k tomu. Projevilo se to u nich nějak výrazněji - životní orientace, čerpání z islámské etiky? Je snad možné, že někdy v pozdějším věku dokonce konvertovali k islámu (oba či některý z nich)? Uvítám informační zdroje. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
je pravda, že oba spisovatelé, Johann Wolfgang von Goethe a George Bernard Shaw, sympatizovali s islámem.
George B. Shaw je autorem několika výroků, které vynášejí islámské náboženství nad ostatní. Na internetu jsme například dohledali tyto výroky:
Sir George Bernard Shaw in 'The Genuine Islam,' Vol. 1, No. 8, 1936.
"If any religion had the chance of ruling over England, nay Europe within the next hundred years, it could be Islam."
"I have always held the religion of Muhammad in high estimation because of its wonderful vitality. It is the only religion which appears to me to possess that assimilating capacity to the changing phase of existence which can make itself appeal to every age. I have studied him - the wonderful man and in my opinion far from being an anti-Christ, he must be called the Savior of Humanity."
"I believe that if a man like him were to assume the dictatorship of the modern world he would succeed in solving its problems in a way that would bring it the much needed peace and happiness: I have prophesied about the faith of Muhammad that it would be acceptable to the Europe of tomorrow as it is beginning to be acceptable to the Europe of today."
( http://www.cyberistan.org/islamic/quote2.html#shaw )
Více informací by Vám mohly poskytnout biografické publikace věnované zmíněnému spisovateli.
Například:
* SHAW, Bernard. Shaw : an autobiography; selected from his writings ny Stanley Weintraub. 1st Ed. London : M. Reinhardt, 1970-1971 t Ed. London : M. Reinhardt, 1970-1971
* HOLROYD, Michael. Bernard Shaw. Vol. 1, 1856-1818 The search for love. Harmondsworth : Penguin Books, 1990- ISBN 0-14-012441-1 (brož.)
J.W.Goethe je autorem dvanácti knih, které souhrnně nazval West-östlicher Divan. Knihy byly inspirovány perským básníkem Háfizem. Vztah J.W. Goetheho k islámu popisuje monografie:
* Abdarrahīm, Saīd Hāfiz. Goethe und der Islam. Berlin : Philosoph. Fak. der Freien Univ., 1969
Dále vyšly jeho životopisy:
* SEEHAFER, Klaus. Mein Leben ein einzig Abenteuer : Johann Wolfgang Goethe : Biographie. 1. Aufl. Berlin : Aufbau-Verlag, c1998. ISBN 3-351-02471-1 (váz.)
* Goethe : sein Leben in Bildern und Texten. Frankfurt am Main : Insel, 1998, c1982. ISBN 3-458-16932-6 (brož.)
Některé internetové články na toto téma:
http://www.themodernreligion.com/convert/convert_goethe.htm
http://www.young-germany.de/657.html?&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=700&cHash=1314050ecd
http://www.gutenberg.org/ebooks/2319
http://www.ibn-rushd.org/forum/Goethe.htm
http://lorsbach.filo.de/goethe/index.html
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.04.2008 12:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu