J.Š.Baar Hrnčená bába
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne ve kterém roce napsal J.Š.Baar povídku Hrnčená bába. Můžete to prosím nějak zjistit?
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den, povídka Hrnčená bába vyšla poprvé v roce 1922 v Kalendáři sv. Josefa. Později byla (spolu s jinými povídkami, které vycházely v časopisech), zařazena do souboru Báby a dědkové, který knižně vyšel poprvé až v roce 1927, tj. po autorově smrti. Do roku 1942 vyšla kniha opakovaně, celkem šestkrát. Pro svoje protiválečné zaměření však v době nacistické okupace byla povídka Hrnčená bába ze souboru kvůli cenzuře vyjmuta. V poválečných vydáních byla opět zařazena, např. vydání z roku 1973. V roce 1983 vyšla v knize Hrnčená bába a jiné povídky.
Použité zdroje
Digitální knihovna Kramerius
BAAR, Jindřich Šimon a ŠTĚPÁNEK, Vladimír, ed. Hrnčená bába a jiné povídky. Vyd. 1. Praha: Československý spisovatel, 1983. 303 s. Slunovrat. Malá řada; sv. 53.
BAAR, Jindřich Šimon. Báby a dědkové: [Povídky]. 7. vyd. Praha: Vyšehrad, 1973. 241, [3] s.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jind%C5%99ich_%C5%A0imon_Baar
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
29.03.2021 21:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu