J. F. Kloss
Text dotazu
Dobrý den, promiňte, že Vás obtěžuji s následujícím dotazem. Obec Bernartice nad Odrou (nedaleko Nového Jičína) připravuje pro příští rok v létě oslavu 200letého výročí narození tamějšího rodáka hudebníka a pedagoga Josefa Ferdinanda Klosse. Při této příležitosti by měla být odhalena pamětní deska na místě jeho rodného domu a uspořádána o něm výstava. J.F.Kloss odešel z Bernartic n. O. studovat na piaristické gymnázium do Příbora a poté na olomouckou univerzitu. Je známo, že v roce 1874 psal do Hudebních listů. Jeho místo hlavního působení byla Vídeň, kde se kromě praktické hudební činnosti a rozsáhlého komponování věnoval i hudební teorii a historii. Napsal např. pamětní spis o historii varhan postavených varhanářem Buckowem (kniha vyšla tiskem ve Vídni a je snad uložena v jednom exempláři i v Hudebním oddělení Národního muzea v Praze).
Působil rovněž jako pedagog na vídeňském vysokoškolském učilišti, založil pěvecký sbor „Zpěvácký spolek slovanský“ v r. 1862 z něhož se v průběhu doby vyvinul dodnes existující sbor Wiener Männergesangverein atd.
J.F. Kloss byl asi nejvýznamnějším bernartickým rodákem, jehož však čas do jisté míry „pohltil“ a rádi bychom jeho osobu proto v příštím roce připomenuli.
Dovolujeme se proto na Vás obrátit s laskavou prosbou, zda se o něm či z jeho tvorby v Národní knihovně nenalézají nějaké materiály. Případně o laskavé sdělení, kam se dále obrátit v našem pátrání.
Odpověď
Vazeny pane Jarosku, do hudebniho oddeleni NK CR jsme dostali predan Vas dotaz ohledne materialu "od" ci "o" J. F. Klossovi. Po prvnim zjisteni Vam mohu sdelit, ze mame ve fondu ulozene dva tisky jeho skladeb:
Splynte vy slovansti jazykove, partit. Praha, Pivoda 1875 Hymni sacri...Viden 1880.
Pokud nam date jeste cas, muzeme patrat dale a doufam ze nalezneme dalsi "stopy". Asi by bylo dobre obratit se take na Ceske muzeum hudby, kde by mohlo byt take neco zajimaveho.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.01.2008 14:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu