Italske legie za 1.svetove valky
Text dotazu
Prosim o jakekoliv informace o mem dedeckovi, Karlu Junkovi, ktery byl u 39.vyzvedacskeho pluku Italske legie. do Italske legie se prihlasil 18.2.1918.Dekuji
Odpověď
Vážená paní ...,
Prvním zdrojem, který Vám doporučuji využít, je databáze Vojenského historického archivu, přesněji databáze legionářů. Karta Vašeho dědečka je dostupná zde: http://vuapraha.cz/soldier/8369362, a krom jednotky, u níž sloužil v legiích, obsahuje i další informace, jako např. pluk, k němuž byl mobilizován v rámci rakouské armády. Záleží tedy na tom, zda Vás zajímá pouze jeho období služby v legiích, nebo i služba v rakouské armádě, kde sloužil u 28. pěšího pluku. Na téma „osmadvacátníků“ bylo napsáno nepřeberné množství publikací, proto bych Vám doporučil nahlédnout do našeho elektronického katalogu (http://portaro.eu/vhupraha/), a vybrané tituly na téma uvádím dále v soupisu literatury. Historii 39. Výzvědného pluku v Itálii pak popisuje kniha Vojtěcha Hanzala S výzvědčíky od švýcarských ledovců až po moře Adriatické, popř. Výzvědčíci v Italii a na Slovensku od téhož autora. Obě knihy jsou součástí fondu Knihovny VHÚ.
Použité zdroje
HANZAL, Vojtěch. Výzvědčíci v Italii a na Slovensku. Praha : [vl. n.] 1928. 393 s.
HANZAL, Vojtěch. S výzvědčíky od švýcarských ledovců až po moře Adriatické. 2. vyd. Praha [vl. n.], 1938. 351 s.
FUČÍK, Josef. Pražský pěší pluk č. 28 na italské frontě 1915-1918. Josef Fučík. Historie a vojenství Roč. 45 (1996), č. 4, s. 16-59 [Pozn.; Plánky bitev.; Res. angl.] ISSN:0018-2583
ŠEDIVÝ, Ivan, KLUČINA, Petr. "Pražské děti": 300 let 28. pěšího pluku: [sborník příspěvků]. [uspořádal Ivan Šedivý] ; [předmluva Petr Klučina]. 1. vyd. Praha : Historický ústav Armády České republiky, 1998. 131 s. iSBN:80-238-2884-3
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
06.04.2016 21:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu