Islám a etické hodnoty
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím doporučit odbornou knihu v češtině, která by souhrnně a bez předpojatosti pojednávala otázku vztahu etických hodnot a islámu (v souvislosti s dnes tolik diskutovaným problémem, zda jde o neutrální, nebo o nenávistnou ideologii). Zajímá mě spíše současný stav, tj. hodnoty předávané skrze církev nyní (předpokládám, že v různých částech světa to bude různé), ale historie islámu také. Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
ačkoli se žádná monografie v češtině nezabývá přímo etickými otázkami v islámu, můžeme Vám doporučit dva tituly:
Luboš Kropáček: Duchovní cesty islámu. Vyšehrad, 2003.
Hans Küng, Josef van Ess: Křesťanství a islám. Vyšehrad 1998.
a mohla by Vás zajímat i kniha:
Bronislav Ostřanský: Atlas muslimských strašáků. Academia 2014.
K danému tématu byste našla jistě ještě aktuálnější cizojazyčné publikace, např:
Reza Aslan, No god but God: The Origins, Evolution, and Future of Islam, New York: Arrow, 2011. ISBN 978-0099564324 (2. upr. vyd.)
Tariq Ramadan Islamic Ethics: A Very Short Introduction (Very Short Introductions). OUP 2016. ISBN 978-0199589326 (vyjde v létě 2016)
ale doufáme, že Vám pomohou i naše doporučení na české tituly.
S díky za Váš zájem a srdečnými pozdravy
Knihovna ÚFaR, FF UK
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
23.11.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu