Inzerát gestapa v českých protektorátních novinách
Text dotazu
Dobrý den,
v období Protektorátu údajně vyšel inzerát podaný gestapem, který vyzýval občany protektorátu, aby se ve věcech bagatelní kriminality obraceli na normální policii a nezahlcovali gestapo. Je to pravdivá informace a je inzerát dohledatelný, nejlépe v on-line zdrojích? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
mohlo by se jednat o článek s názvem „Proč chodí Češi na Gestapo?“, který otiskla Přítomnost dne 23. 8. 1939. Článek původně vyšel v deníku Expres (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001654444&local_base=NKC). Je krátký, proto Vám přinášíme jeho přepis:
Proč chodí Češi na Gestapo?
„V bývalém Petschkově paláci v Bredovské ulici se dveře netrhnou českými návštěvníky, kteří přicházejí se svými všelijakými stížnostmi a obtěžují úředníky Gestapa (říšské státní tajné policie). Se všemi stížnostmi a žádostmi o nápravu skutečných nebo domnělých nešvarů mají se čeští lidé obracet na státní a veřejné úřady Protektorátu. Úředníci Gestapa jsou vyřizováním těchto případů zdržováni od své normální práce. („Expres“).“
Zdroj:
Proč chodí Češi na Gestapo? Přítomnost. 23.8.1939, 16(34). S. 524. ISSN 0862-7614. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3110619b-e3cf-4ca3-b1f3-396e8f9f75e4
Podobně laděný článek „Gestapo a naši lidé“ vyšel také v Poledním listu z 23. 7. 1939 na straně 4 (https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:af6e62a0-0acc-11e3-a616-5ef3fc9bb22f).
Přítomnost i Polední list jsou v dostupné v digitální knihovně Národní knihovny ČR pod výše uvedenými odkazy, Přítomnost volně a Polední list na základě registrace v NK ČR nebo dalších knihovnách a institucích (https://ndk.cz/knihinst).
Další použité zdroje:
* Správně!. Venkov: orgán České strany agrární. 25.07.1939, 34(171). S. 4. ISSN 1805-0905. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2dc0c550-5a03-11e8-87e4-5ef3fc9ae867
https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/kniha-doskociste-protektorat.A161022_200743_p_spolecnost_wag/diskuse
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.08.2022 11:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu