Interpretace znaků Batak Bone Calendar Sumatra
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, zda existuje v nějaké článku či knížce interpretace znaků na Batak Bone Calendar Sumatra?
https://www.goldentriangleantiques.com/[…]/#gallery-2
Odpověď
Dobrý den,
starodávný jazyk Bataků se používal na severu ostrova Sumatra v Indonésii. Znali jej hlavně kněží, kouzelníci nebo léčitelé,  kteří jazyk využívali k psaní různých magických textů a kalendářů. Naučit se jej ale mohl každý muž či žena, protože šlo o poměrně rovnostářskou společnost, nicméně svázanou velmi přísným zvykovým právem (do počátku 19. století byl např. nejvyšším trestem rituální kanibalismus – postihl toho, v kom se vinou zvlášť vážného zločinu usídlila tzv. zvířecí duše. 1)
První Evropané, kteří do oblasti připluli, byli v 19. století Holanďané a Němci. Od roku 1878 se jejich vlivem batačtina vyučovala spolu s latinkou na místních školách. Po první světové válce misionáři přestali překládat knihy do starého jazyka (z ekonomických důvodů a také vlivem silné christianizace). Od té doby je většina Bataků schopná abecedu pouze číst, ale už ne prakticky používat. Nyní se písmo používá především pro dekorační účely.
Systém psaní je poměrně složitý. Jde o sylabickou (slabičnou) abecedu. Každá souhláska (aksara) má vlastní samohlásku. Ostatní samohlásky či absence samohlásek mohou být značeny diakritikou, která se píše pod písmeno nebo za něj. Směr psaní je zdola nahoru ve svislých sloupcích běžících zleva doprava. Nejčastěji se psalo na knihy vyrobené z lýka (vnitřní kůry) skládaných do leporela; na bambus, který pohromadě držel provázek; nebo na kosti, jež sloužily jako jakési věštecké médium. Na severu ostrova Sumatra existuje mnoho nářečí, které se od sebe liší v jak mluvené, tak psané formě. Konkrétně jde o jazyky Cakap Karo, Pakpak, Sahap Simalungun, Angkola a Saro Mandailing. 2)
Kód jednotlivých abeced a jejich přepis do latinky zasíláme v tomto odkazu: https://www.omniglot.com/writing/batak.htm . V internetovém článku na stránkách https://wovensouls.org/2012/06/05/the-batak-calendar-from-sumatra-indonesia/ najdete příklad použití batačtiny na kalendářích.
Batacký kalendář se nazývá Porhalaan. Jde o lunisolární kalendář (kalendářní systém spojující dohromady sluneční a měsíční princip), který se skládá z 12 měsíců rozdělených na 30 dnů s občasným přestupným měsícem. Batakové Porhalaan nepoužívají jako prostředek k vykládání času, ale spíše jako nástroj k určení příznivého dne, tedy pro věštění např. data svatby, pohřbu nebo sázení rýže.
Kalendář je obvykle psán do čtvercových políček se 30 sloupci (dny) a dvanácti nebo třinácti řadami (měsíci). Nový rok začíná Novým měsícem v květnu, kdy na západní obloze zapadne za obzor souhvězdí Orion (Siala sungsang) a na východě se vynoří souhvězdí Škorpiona (Siala poriama).
Název každého měsíce je odvozen od jeho pořadí (první měsíc, druhý měsíc atd.). Kalendář nepoužívá pojem týden, ale každý měsíc je rozdělen do čtyř období po sedmi dnech. 3)
První den se nazývá Aditya (Slunce), druhý Soma (měsíc), Anggara (Mars), Budha (Merkur), Brihaspati (Jupiter), Syukra (Venuše) a Syanaiscara (Saturn). Existují také speciální názvy dnů podle fází měsíce např. bělah purnama (úplněk), bělah turun (tříčtvrteční měsíc), dan mate bulan (mrtvý měsíc) apod. Slovo „pultak“ (rostoucí) je přidáváno k jasným čtrnáctitýdenním dnům, kdy měsíc roste a má příznivé dopady, zatímco slovo „cěpik“ (klesající) je určen temným čtrnáctidenním dnům, kdy měsíc ubývá.
Ačkoliv by mnoho z nás do tajů věštění z Porhalaanu rádo proniklo, pravda je taková, že správnou věštbu z kalendáře dokáže vyčíst pouze místní šaman. A podle toho, co říká jedna tradiční batacká básnička, kterou přikládáme níže, je to tak asi správně.
Inilah tulisan kita
dibentuk oleh tangan-tangan kita.
Alat-alta kita, sejarah kita.
Kehilangan aksara ini,
bermakna kehilangan diri kita sendir. 4)
Volný překlad:
Toto jsou naše slova, tvarovaná
našima rukama, našimi nástroji
Naše historie. Ztratíme ji
A ztratíme sebe
Použité zdroje
1) Lidé a země: zeměpisný a cestopisný měsíčník. Praha: Přírodovědecké vydavatelství, 02.11.2012, undefined(11). ISSN 0024-2896.
Použité internetové zdroje:
2) https://www.endangeredalphabets.net/alphabets/batak/
4) https://wovensouls.org/[…]/
http://webapps.lsa.umich.edu/[…]/catalog.html
https://books.google.cz/boo[…]laan%20calendar&f=false
3)https://en.wikipedia.org/wiki/Porhalaan
https://www.reflex.cz/clane[…]-odsouzene-jedl-zaziva.html
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.05.2019 16:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu