Inteligence zvířat
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je
chytřejší kočka nebo pes. Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v knihách, které jsme procházeli, nebylo jednoznačně uvedeno, zda je chytřejší pes nebo kočka. Každé zvíře má jinou povahu, jiné genetické předpoklady a v neposlední řadě také jiné zázemí v rodině svého pána, máme-li na mysli domácí zvířata.
Pod vyjádřením "inteligence zvířat" si však podle autora knihy viz. 1) nelze představit duševní proces, jehož cílem je pojmové, racionální a metafyzické poznání. Pokud ji však chápeme jako iniciativnost, schopnost přizpůsobovat se novým situacím a komunikovat beze slov, pak jí samozřejmě zvířata v menší či větší míře oplývají.
Existuje více publikací, které se zabývají chováním a procesy učení psů než koček. Přesto některé poskytují srovnávací informace o obou zvířatech. Např. kniha 2) se v jedné kapitole zabývá schopnostmi zvířat vědět, kdy se jejich pán vrací domů. Příchod pána očekávají obě zvířata, v porovnání se psy však očekává pána mnohem méně koček. Není to tím, že by kočky byly méně senzitivní nebo "hloupější", když si nezapamatují, kdy se pán vrací z práce.
Autor knihy spatřuje v tomto chování dva možné důvody, tj. kočky nejsou z nějakého důvodu schopny rozpoznat návrat pána, dokud není v těsné blízkosti domu, popř. nejsou schopny rozpoznat rozhodnutí pána na vzdálenost několika km jako psi. Druhým důvodem může být, že kočky nemají motivaci reagovat s velkým předstihem, přestože návrat poznají. Od kočky se navíc neočekává, tak jako od psa, že bude varovat před blížícími se lidmi.
V knize je také zmiňována vnímavost k nadcházejícímu nebezpečí (např. návštěva veterináře, různé spreje proti blechám, apod), kočky bývají velmi přesně naladěny na různé situace. Mnohé dokáží vypozorovat z chování a rozpoložení pánů. Psi se v porovnání s kočkami snaží jen velmi zřídka utéct před návštěvou veterináře. Občas ale zřejmě poznají, co se na ně chystá, ať se jedná o veterináře nebo koupání.
Tato kniha se mnoha kapitolách věnuje jakési "telepatii", kterou zvířata oplývají. Dočíst se zde můžete o slepeckých psích, "zdravotních schopnostech" zvířat či reakci na zvuk telefonu volá-li osoba zvířeti blízká.
Pro bližší poznání inteligence u psů Vám doporučujeme pročíst knihu viz. 3), která se vedle všeobecných informací hlouběji zabývá různými typy psí inteligence.
O klasických povahových rysech kočky a možnostech učení se můžete dočíst v knihách 4,5).
Jak již bylo řečeno, nelze říci, které z těchto dvou zvířat je chytřejší, avšak schopnost učení se je velmi blízká schopnosti vžít se s rodinou, ve které je domácí zvíře chováno. Kočky jsou obecně považovány za mnohem nezávislejší a méně společenské než psi.
Služba Ptejte se knihovny nemá ve svých možnostech podrobně procházet knihy, z níže uvedených jsme čerpali informace a doporučujeme je k důkladnejšímu pročtení:
1) PRIEUR, Jean. Duše zvířat : mají zvířata duši, city, inteligenci, prorocké schopnosti? 1. vyd.. Praha : Mladá fronta, 1994. 197 s. ISBN 80-204-0492-9
2) SHELDRAKE, Rupert. Váš pes to ví : jak psi poznají, kdy se jejich pán vrací domů a další neobjasněné schopnosti zvířat. Vyd. 1.. V Praze : Rybka, 2003. 331 s. ISBN 80-86182-50-9.
3) COREN, Stanley. Inteligence psů : průvodce myšlením, emocemi a vnitřním životem našich psích přátel. 1. vyd.. Praha : Robot, 1997. 286 s. ISBN 80-902061-0-7
4) HEATHOVÁ, Sarah. Co vyvádí vaše kočka? 1. vyd.. Praha : Mladá fronta, 2005. 204 s. ISBN 80-204-1239-5.
5) FOGLE, Bruce. Poznej svou kočku : rady pro společný život člověka a kočky. České vyd. 1.. Praha : Ottovo nakladatelství - Cesty, 1999. 128 s. ISBN 80-7181-272-2.
Další literatura k prostudování:
* YOERG, Sonja I. Clever as a fox : animal intelligence and what it can teach us about ourselves. 1st publ.. Cambridge, Mass. : Harvard University Press, c2001. ix, 228 s. ISBN 0-674-00870-7
* HURLEY, Susan (ed.); NUDDS, Matthew (ed.). Rational animals? 1st pub.. Oxford : Oxford University Press, 2006. viii, 561 s. ISBN 0-19-852827-2
* FISHEROVÁ, Betty; DELZIOVÁ, Suzanne. 4nohý Einstein : sto způsobů jak naučíte svého psa myslet. Vyd. 1.. Praha : IŽ, 1999. 125 s. ISBN 80-240-0759-2.
* GRIFFIN, Donald Redfield. Animal Thinking. Cambridge : Harvard Univ. Pr., 1984. 9, 237 s. ISBN 0-674-03712-X.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 09:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu