Inteligence pratura
Text dotazu
Mila knihovno,
je mozne zjistit, jestli domestikaci pratura (krava) nedoslo pouze ke zmenseni jeho telesne schranky, ale take ke snizeni inteligence?
Dekujeme
Odpověď
Dobrý den,
o inteligenci původního pratura se bohužel nám dostupné zdroje nezmiňují. Poslední pratur, tedy samice pratura, zahynula v roce 1627 v polské rezervaci u Jaktorowa. Z dostupných pramenů je v dnešní době možné vytvořit poměrně věrohodnou rekonstrukci vzhledu, biologie, chování a ekologie pratura.  Řada otázek spojených s praturem je ovšem stále značně nejasná (biotop, potrava a barevná variabilita pratura). Předpokládáme, že otázka inteligence tohoto předka dnešních turů patří mezi mě.
Zpětným šlechtěním turů domácích s určitými dominantními znaky původních praturů se podařilo ve 20. století zpětně vyšlechtit jedince, kteří se původním praturům pravděpodobně fyzicky značně podobají. Zda je tomu ovšem i v inteligenční rovině, zdroje neuvádějí.
Stádo zpětně vyšlechtěných praturů je možné na našem území vidět v přírodní rezervaci Milovice:
* https://www.ceska-krajina.cz/rezervace/prirodni-rezervace-milovice/
https://praha.idnes.cz/v-milovicich-se-narodil-prvni-pratur-v-cesku-fmx-/praha-zpravy.aspx?c=A160422_2240996_praha-zpravy_rsr
Podrobné informace o historii a zoologii pratura na našem území si můžete přečíst v článku:
KYSELÝ, René; MEDUNA, Petr. O zvířeti velkém jako slon, mezi jehož rohy si mohou sednout tři muži: Pratur ve středověku Čech a Moravy-historická a archeozoologická analýza. Památky archeologické, 2009, 100. (plný text dostupný např. přes Google Scholar: https://scholar.google.cz/scholar?hl=cs&as_sdt=0%2C5&q=pratur&btnG= )
Další použité zdroje:
VOLF, Jiří. Tuři. 1. vyd. Praha: SZN, 1987. 141 s. Zvířata celého světa; 11.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.11.2018 19:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu