inspirace a způsoby vzniku moderních obrazů
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem vhodné literatury k diplomové práci na téma odlišné způsoby vzniku moderních obrazů. konkrétně mě zajímají surrealistické, dadaistické metody tvorby obrazů. Například metody Maxe ernsta dekalk, frotáž, gratáž atd.. Existuje prosím nějaké shrnující publikace, která se zabývá tímto tématem? Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
zkuste se podívat na následující publikace:
VÁVRA, Jiří. Od impresionismu k postmoderně: dějiny vizuálního umění. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001. ISBN 80-7182-120-9.
MARTIN, Tim. Surrealisté [online]. Praha: Slovart, 2004 [cit. 2017-12-07]. ISBN 80-7209-609-5. Dostupné z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:88a2d290-06dd-11e6-a611-005056827e51
ELGER, Dietmar a Uta GROSENICK. Dadaismus. Köln: Taschen, c2005. ISBN 80-7209-661-3.
GIMFERRER, Pere a Eva PETROVÁ. Max Ernst [online]. Praha: Odeon, 1993 [cit. 2017-12-07]. Klub čtenářů. ISBN 80-207-0443-4. Dostupné z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:4e7fc250-9bad-11e3-a744-005056827e52
UHLÍŘ, Jan. Tvoříme ve stylu známých malířů. Praha: Portál, 2002. Nápady, hry, tvořivost. ISBN 80-7178-670-5.
TEISSIG, Karel. Kresba. Praha: Aventinum, 2010. 190 s. Výtvarné techniky. ISBN 978-80-7442-009-2.
LOSOS, Ludvík. Techniky malby [online]. Praha: Aventinum, 1994 [cit. 2017-12-07]. Umělcova dílna. ISBN 80-85277-03-4. Dostupné z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:edf210a0-9585-11e3-a744-005056827e52
SLÁNSKÝ, Bohuslav. Technika malby. Díl II, Průzkum a restaurování obrazů. Vyd. 2. Praha: Paseka, 2003. ISBN 80-7185-623-1.
GOLDING, John. Cesty k abstraktnímu umění: Mondrian, Malevič, Kandinskij, Pollock, Newman, Rothko a Still [online]. Brno: Barrister & Principal, 2003 [cit. 2017-12-07]. Dějiny a teorie umění. ISBN 80-86598-48-9. Dostupné z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:2461c660-d483-11e5-9ce1-005056827e51
K hledání dalších publikací, které se Vám budou hodit k diplomové práci, můžeme doporučit použít Souborný katalog ČR: https://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=skc , portál Knihovny.cz: www.knihovny.cz, databázi českého a slovenského výtvarného umění: www.isabart.org, nebo Katalog knihovny AVU: http://opac.avu.cz/search/complex-form
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.12.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu