inspirace a způsoby vzniku moderních obrazů
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem vhodné literatury k diplomové práci na téma odlišné způsoby vzniku moderních obrazů. konkrétně mě zajímají surrealistické, dadaistické metody tvorby obrazů. Například metody Maxe ernsta dekalk, frotáž, gratáž atd.. Existuje prosím nějaké shrnující publikace, která se zabývá tímto tématem? Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
co se týče materiálů k diplomové práci, můžete využít zdrojů jak online, tak i těch tištěných. Mezi doporučené tištěné zdroje patří tyto:
Dempsey, Amy. Umělecké styly, školy a hnutí: encyklopedický průvodce moderním uměním. 2. vyd. [Praha]: Slovart, 2005. 304 s. ISBN 80-7209-731-8.
MRÁZ. M, Dějiny výtvarné kultury 4, Idea servis, 2002, 1. vydání,ISBN 80-85970-32-5
Effenberger, Vratislav. Výtvarné projevy surrealismu. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1969. 241 s. Paměti, korespondence, dokumenty; sv. 47.
Klingsöhr-Leroy, Cathrin, ed. a Grosenick, Uta, ed. Surrealism. Köln: <<Benedikt >>Taschen, ©2004. 96 s. ISBN 3-8228-2215-9.
Spies, Werner. Max Ernst collages: the invention of the surrealist universe. First published in Great Britain. New York: Thames and Hudson, 1991. 540 stran. ISBN 0-8109-3251-2.
Spies, Werner. Max Ernst: from material to style. Gagosian ed. Berlin: Berlin University Press, 2011. 464 s. The eye and the word: collected writings on art and literature / Werner Spies; Vol. 3. ISBN 978-0-8109-9835-3.
Ernst, Max, Perucchi, Ursula a Spies, Werner. Max Ernst: Frottagen, Collagen, Zeichnungen, Graphik, Bücher. Zürich: Kunsthaus Zürich, [1978]. 221 stran.
LENMAN, Robin, Artists and Society in Germany, 1850-1914. Manchester: Manchester University Press, 1997. [registrovaní zákazníci NTK si mohou objednat tuto publikaci přes meziknihovní výpůjční službu]
Geschichte der bildenden Kunst in Deutschland, 8 vydání (Darmstadt, 2006-2008) [registrovaní zákazníci NTK si mohou objednat tuto publikaci přes meziknihovní výpůjční službu]
Najdete je přes souborný katalog http://www.caslin.cz/ .
Co se týče online zdrojů, mezi doporučené patří tyto:
http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=117
https://www.modernamuseet.se/stockholm/en/exhibitions/max-ernst/collage-frottage-grattage/
http://academic.eb.com/levels/collegiate/article/Max-Ernst/32934
http://academic.eb.com/levels/collegiate/article/frottage/35509
http://academic.eb.com/levels/collegiate/article/decal/29677
Je možné ještě případně využít informačních služeb knihovny Uměleckoprůmyslového muzea: http://www.knihovna.upm.cz/ .
Pokud potřebujete další pomoc s vyhledáním zdrojů, samotným psaním diplomové práce, citováním apod., můžete využít konzultační služby v Národní technické knihovně, které jsou bezplatné i přístupné nečtenářům NTK a které zároveň probíhají každý všední den mezi 8 - 20 hodinami.
S pozdravem
Mgr. Ivana Recmanová
Oddělení služeb
Národní technická knihovna
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
04.12.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu