Inicialy malíře RK
Text dotazu
Obrázek ,pohled z Karlova mostu na Hradčany.Na mostě několik postav v dobovém oblečení(1900). Na zadní straně nálepka: -RÁMY-OBRAZY --Evžen Kačerovský PRAHA II Školská 32. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Na základě monografie: Pavliňák, Petr a kol. Signatury českých a slovenských výtvarných umělců. Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1995. 263 s. Prameny a dokumenty. ISBN 80-901752-0-1 si dovolujeme konstatovat, že by se mělo jednat o Richarda Klenku z Vlastimilu. Informace o tomto malíři a architektovi viz. přiložený odkaz:
http://www.earchitekt.cz/clanek/3172-richard-klenka-rytir-z-vlastimilu-rytir-na-kole.aspx
Další informace naleznete v publikaci:  Toman, Prokop, ed. Nový slovník československých výtvarných umělců. 3., značně rozš. vyd. V Praze: Tvar, 1947-1955. 3 sv. Tato kniha podává následující informace o autorovi:
Richard Klenka z Vlastimilu
* 7.7.1873 v Praze, + 6.10.1954 v Praze
Architekt, malíř krajin a architektur a profesor uměl. Průmyslové školy v Praze v l. 1902 - 1935. Studie: vys. Škola architektury  a pozem. Stavitelství na technice v Praze, (1890 - 1897, u prof. Kouly a na spec. šk. archit. U prof. Schulze). Byl po nějakou dobu na praxi u prof. Schulze při stavbě uměleckoprůmyslového muzea, načež r. 1898 se odebral do Paříže, kde studoval v ateliérech u profesora Debrie a Raulina na École des Beaux Arts. R. 1899  pracoval u arch. Benouvilla pro pařížskou výstavu světovou. Procestoval Francii, Belgii, Španělsko, Anglii  a r. 1901 Itálii. Výsledky svých cest, akvarelové studie, vystavil r. 1901 v Rudolfinu v Praze. R. 1905 podnikl za účelem studia uměl. průmyslu cestu do Cařihradu a po Malé Asii a r. 1907 po Švédsku a Norsku. Účastnil se několika soutěží architektonických, tak na úpravu Starého Města pražského r. 1901, kde návrh jeho získal III. cenu, a na to úpravu pláně letenské r. 1902 (I. cena). Jako výkonný architekt navrhl několik průčelí domů, pro hudební festival v roce 1904navrhl úpravu výstavního paláce ve Stromovce, pro výstavu jubilejní r. 1908 pavilon obchod a živnost. Komory pražské a restauraci pivovaru "U Primasů". Za návrh čes. expozice na světové výstavě v Barcelóně r. 1929 získal diplom Grand prix. Z jeho projektů byly provedeny dále některé nájemní domy v Praze, zvl. Hotel Ambassador a biograf Pasáž z Václavského nám. (spolu s arch Weyrem); škola ve Vel. Poříčíu Hronova (1912); restaurace biskup. Chrámu v Čes. Budějovicích (1911 - 1913); korunovační oltář na Sv. Hoře u Příbrami (1928). V oboru uměl. průmyslu navrhl mnoho zařízení bytů, náhrobků, keramik aj. Byl spoluredaktorem časopisu "Dílo", kam přispěl r. 1903 a 1906 odbor. Články. V jeho tvoření je patný vliv studia ve Francii. V architektuře s oblibou pracuje podle slohu barokního.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.12.2012 12:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu