Ing. Jan Staštík
Text dotazu
Prosím o informace o životě Ing.Jana Staštíka, nar.1898 v Chotěboři, vynálezce prvního čs.dvoumotorového bombardéru Dreadnought No.1, autora mnoha patentů, továrníka a podnikatele.
Vystudoval ČVUT v Praze, působil s Janem Kašparem v Pardubicích, potom v Hlinsku, kde působil i jeho bratr Josef Staštík. V r.1925 postavil s podnikatelem Rybenským továrnu Globus v Hoštejně u Zábřeha, která zkrachovala a on utekl v r.1934 před dluhy do Itálie. Z Itálie se
přestěhoval do Buenos Aires, kde prosperoval se svými větrnými elektrárnami a tam v r.1958 zemřel.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
o Ing. Janu Staštíkovi se nám podařilo dohledat několik zpráv v dobovém tisku prostřednictvím fulltextového vyhledávání v systému Kramerius 3 (http://kramerius.nkp.cz ) a systému Kramerius 4 (http://kramerius4.nkp.cz).
V některých níže uvedených článcích se můžete dočíst i pár zajímavých informací ze života Ing. Jana Staštíka.
Počáteční zkušenosti z praktické aviatiky získal v Pardubicích u Ing. Kašpara. Později pobýval v Johannisthale v Berlíně, kde své vědomosti a znalosti rozšířil. V druhé polovině balkánské války sloužil dva měsíce u aviatického oddílu v Mustafě Paši. Je autorem celé řady vynálezů (rychlovrhač pum, stabilizační zařízení pro letadla aj.). V roce 1925, jak píšete, postavil s podnikatelem Rybenským továrnu na zpracování dřeva a pilu. Z počátku tento podnik dobře prosperoval. V důsledku hospodářské krize ovšem začal upadat a celý podnik se začal zadlužovat. V roce 1934 obdržel od jedné  firmy částku 60.000 Kč, s níž uprchl do ciziny. V Hoštejně zanechal svou ženu i zadlužený podnik. První jeho kroky vedly do jižní Itálie, kde si zařídil větší dílnu na prací stroje.  I tento podnik ovšem přestal po nějakém čase prosperovat. Habešská válka jej zlákala do italské východní Afriky, kde se usadil v přístavu Modagiscio. Vzal si novou hospodyni a opět začal obchodovat se dřevem, které dovážel do Itálie. Olomouckým soud na něj v roce 1938 vydal zatykač. Tento zatykač byl možná příčinou, proč se později odstěhoval do Buenos Aires (o tomto pobytu ovšem již tištěné zdroje nehovoří).
Články dostupné v systému Kramerius 3:
Automatický rychlovrhač pum:
* Národní listy. 1913, roč. 53, č. 293 ( 25.10.), s. 4. (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18269459 )  - plný text dokumentu je volně dostupný
* Národní listy. 1913,  roč.  53, č. 294 (26.10.1913), výtisku: ranní vydání;  s. 6.  (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18269459 ) - plný text dokumentu je volně dostupný
Stabilizační zařízení pro letadla:
* Technický obzor. 1913, roč. 21,  č. 3, s. 18. (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8993630 ) - plný text dostupný pouze na vybraných počítačích Národní knihovny ČR
Články o jeho útěku a životě v zahraničí:
*  Moravská orlice. 1938, roč. 76, č. 145 ( 25.6.1938), ranní vydání; s.  [2]. (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29010656 ) - plný text dostupný pouze na vybraných počítačích Národní knihovny ČR
* Našinec. 1938, roč. 74, č. 144 (24. 6. 1938), s. 2. (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7418179 ) - plný text dostupný pouze na vybraných počítačích Národní knihovny ČR
Systém Kramerius 4 -  článek, kde je uveden mezi dlužníky:
* Polední Expres. 1934, roč. 7, č. 110 (17. 5. ), s. 4. ( http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:fec0ce60-92a3-11e3-b9bb-5ef3fc9bb22f) - plný text dostupný pouze na vybraných počítačích Národní knihovny ČR
Více informací byste pravděpodobně nalezl  v archivních zdrojích  (http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx ).
Obrátit se můžete též na Vojenský ústřední archiv (http://www.vuapraha.cz/ ) ( celá řada vynálezů byla určena pro potřeby armády).
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
24.02.2015 16:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu