Informační vzdělávání
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla, jaké kurzy informačního vzdělávání jsou v zahraničí.
Zajímá mě právě informační vzdělávání nejen v podobě počítačové gramotnosti
(jak je někdy chápáno), ale i v širších souvislostech (práce s informacemi
či netradiční kurzy).
Odpověď
Dobrý den,
v zahraničí může být informační vzdělávání zajišťováno řadou institucí nebo organizací, může se jednat např. o speciální či centrální vzdělávací instituce, národní knihovny, vysoké školy, co se týče dalšího odborného profesního vzdělávání, velmi často je poskytováno profesními spolky nebo asociacemi (např. IFLA, ALA). Organizace a garance informačního vzdělávání se také v různých zemích může lišit, tuto problematiku tedy nelze pojímat globálně bez bližšího zaměření na konkrétní stát či alespoň oblast. Z těchto důvodů Vám nejsme schopni poskytnout komplexní informaci, doporučujeme však využít následující zdroje.
V katalogu Knihovny knihovnické literatury NK ČR
(http://sigma.nkp.cz/cze/kkl) jsme nalezli např. následující dokumenty:
* DRABENSTOTT, Karen M. Current Educational Trends in Library and Information Science Curricula
In: 7. mezinárodní seminář CASLIN. -- Olomouc : Konsorcium MOLIN, 2000. -- s. 17-29. Česká verze s. 91-102
* knihovnické vzdělávání * Vzdělávání knihovnické - kurzy - USA
* Education, training and research in the information society : a national
strategy for 2000-2004 / Ministry of Education. [Helsinki] : Ministry of
Education, 1999. -- 75 s.
ISBN 952-442-228-X.
* vzdělávání * informační společnost * vědecký výzkum * vzdělávací kurzy *
plánování * Finsko
Pomocí internetového vyhledávače jsme nalezli např. tyto dokumenty (lze
zadávat information education courses, information literacy courses)
* Information Literacy Instruction in Higher Education: Trends and Issues -
http://www.ericdigests.org/2003-1/information.htm
* Training college students in information literacy 2006-2007, kniha
částečně volně dostupná prostřednictvím Google books -
http://books.google.cz/books?id=UEi9-_K3YYEC&printsec=frontcover&source=gbs_
v2_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Pro vyhledání odborných dokumentů lze také využít Google Scholar
(http://scholar.google.com), z placených odborných databází pak doporučujeme
zejména databáze LISA, LISTA, LISTA Full text, LLIS, také Emerald. Databáze
máme přístupné také v NK ČR
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#lisa) buď z
počítačů v budově, nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu odkudkoliv
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm) pro registrované
uživatele NK ČR, kteří mají platný čtenářský průkaz.
Další zdroje z oboru knihovnictví a informační vědy nabízí také oborová
brána KIV - http://kiv.jib.cz.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2010 09:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu