Informační potřeby generace X
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz na to, jaké jsou informační potřeby a chování střední generace čtenářů, generace X (věk 35-50) a jejich porovnání s ostatními skupinami čtenářů. Popřípadě, kde hledat ty správné zdroje?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
velmi záleží na tom, pro jaký časový úsek informace o potřebách střední čtenářské generace hledáte. Obecně lze například tvrdit, že starší lidé čtou více než ti mladší, avšak v průměru lidí, kteří pravidelně čtou knihy, ubývá. Tématu se dlouhodobě věnuje profesor Jiří Trávníček. Seznam jeho prací spolu s dalšími informačními zdroji najdete níže.
TRÁVNÍČEK, Jiří. Česká čtenářská republika: generace, fenomény, životopisy. První vydání. Brno: Host, 2017. 445 stran. ISBN 978-80-88069-50-8.
TRÁVNÍČEK, Jiří. Čteme?: obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize: (2007). Vyd. 1. Brno: Host, 2008. 207 s. ISBN 978-80-7294-270-1.
TRÁVNÍČEK, Jiří. Čtenáři a čtení v České republice: 2007: první reprezentativní průzkum mezi obyvateli České republiky zaměřený na čtení knih: výsledky průzkumu, jejich popis a utřídění. [Česko: s.n.], 2008. 39 s. ISBN 978-80-254-3180-1.
TRÁVNÍČEK, Jiří. Čtenáři a internauti: obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení (2010). Vyd. 1. Brno: Host ve spolupráci s Národní knihovnou České republiky, 2011. 191 s. ISBN 978-80-7294-515-3.
TRÁVNÍČEK, Jiří, ed. Knihy a jejich lidé: čtenářské životopisy. 1. vyd. Brno: Host, 2013. 534 s. ISBN 978-80-7294-967-0.
ŠIMEČEK, Zdeněk a TRÁVNÍČEK, Jiří. Knihy kupovati--: dějiny knižního trhu v českých zemích. Vyd. 1. Praha: Academia, 2014. 499 s. Historie. ISBN 978-80-200-2404-6.
TRÁVNÍČEK, Jiří. Překnížkováno: co čteme a kupujeme (2013). 1. vyd. Brno: Host, 2014. 190 s. ISBN 978-80-7491-256-6.
Internetové odkazy na data a články k tématu:
http://ipk.nkp.cz/odborne-cinnosti/ctenarstvi-1
https://www.irozhlas.cz/kultura_literatura/stredni-generace-cechu-prestava-cist-knihy-ale-nejvic-nakupuje-_201108282039_mtaborska
http://itlib.cvtisr.sk/archiv/2014/2/knihovnicke-a-informacni-sluzby-ve-verejnych-knihovnach-sluzby-pro-stredni-generaci-ctenaru.html?page_id=2676
http://ctenar.svkkl.cz/clanky/rocnik-2008/01-2008/reprezentativni-pruzkum-ctenaru-a-cteni-v-ceske-republice-31-36.htm
Přečíst si můžete i diplomovou práce Kateřiny Trailinové, kde v seznamu literatury najdete další vhodné zdroje: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:nGFclMAkG9EJ:https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/126081/+&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.12.2017 18:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu