informační gramotnost výzkum
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda byly u nás provedeny výzkumy nějakým odborným centrem na téma počítačové gramotnosti např. ohledně bezpečnosti práce s internetem, nebo jakákoli práce s počítačem u žáku základní, nebo střední školy. Budu vděčný za vícero odkazů.
Odpověď
Dobrý den,
počítačová gramotnost žáků je poměrně hojně diskutovaným tématem. K tomuto tématu můžete nalézt  v níže uvedených zdrojích řadu knih a článků:
Vybrané knihy z katalogu Národní knihovny ČR:
* BASL, Josef et al. Mezinárodní šetření ICILS 2013: silné a slabé stránky českých žáků v testu počítačové a informační gramotnosti. První vydání. Praha: Česká školní inspekce, 2015. 33 stran. ISBN 978-80-88087-01-4.
* BASL, Josef et al. Mezinárodní šetření ICILS 2013: shody a rozdíly v počítačové a informační gramotnosti mezi vybranými evropskými zeměmi. První vydání. Praha: Česká školní inspekce, 2015. 33 stran. ISBN 978-80-88087-02-1.
* BASL, Josef, BOUDOVÁ, Simona a ŘEZÁČOVÁ, Lucie. Národní zpráva šetření ICILS 2013: počítačová a informační gramotnost českých žáků. 1. vyd. Praha: Česká školní inspekce, 2014. 57 s. ISBN 978-80-905632-6-1.
* Mezinárodní šetření ICILS 2013: hlavní zjištění: počítačová a informační gramotnost českých žáků. [Praha: Česká školní inspekce, 2014]. 7 s. ISBN 978-80-905632-8-5.
* Počítač ve škole: ... ročník celostátní konference učitelů základních a středních škol. Nové Město na Moravě: Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami, [2004]- .
Vybrané články z databáze ANL (Články v českých novinách, časopisech a sbornících):
* BASL, Josef. Podpora rozvoje počítačové a informační gramotnosti žáků. Týdeník školství, 2015, 23(31), s. 11. ISSN 1210-8316.
* NASKE, Petr, CHALUŠ, Petr a HANSEN ČECHOVÁ, Barbara, ed. IT dovednosti našich žáků?: bída. Rodina a škola, 2010, 57(3), s. 6-7. ISSN 0035-7766.
* ŠTÍPEK, Jiří, RAMBOUSEK, Vladimír a VAŇKOVÁ, Petra. Vybrané výsledky výzkumu rozvoje digitálních kompetencí žáků na ZŠ. Pedagogika: časopis pro pedagogickou theorii a praxi, 2015, 65(3), s. 259-273. ISSN 0031-3815. Dostupné také z: http://pages.pedf.cuni.cz/pedagogika/?attachment_id=11289&edmc=11289.
Články k tomuto tématu v katalogu Pedagogické knihovny J. A. Komenského: https://katalog.npmk.cz/authorities/224664
Vybrané internetové zdroje:
* https://spomocnik.rvp.cz/clanek/19347/
* http://wiki.knihovna.cz/index.php/V%C3%BDzkumy_informa%C4%8Dn%C3%AD_gramotnosti_%E2%80%93_p%C5%99ehled
* http://www.vuppraha.cz/wp-content/uploads/2012/01/ICT_gramotnost.pdf
* https://tvv-journal.upol.cz/pdfs/tvv/2015/01/07.pdf
* http://www.soc.cas.cz/akce/josef-basl-pocitacova-gramotnost-patnactiletych-zaku-dilci-tema-pro-vyzkum-vzdelanostnich
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .  Články  -  prostřednictvím databáze ANL: http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=anl.
V případě zájmu o zahraniční zdroje můžete využít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/) .
Zahraniční  monografie k tématu je možné dohledat prostřednictvím zmíněného katalogu WorldCat OCLC: www.worldcat.org. Využít můžete také vyhledávač Google Books: http://books.google.cz/.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.11.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu