Informace o vydaných dokumentech - periodikum Český denník
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych požádat o zaslání bližších informací týkajících se Českého denník, který u nás vycházel od roku 1916? predem dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den, Český denník (1912-1916)- Český deník (1916-1944) vznikl sloučením Plzeňských listů a Plzeňského obzoru a začal vycházet 31.12.1911. Byl to mladočeský, od roku 1918 národně demokratický deník. V rámci opatření tzv. totálního válečného nasazení bylo jeho vydávání 20.8.1944 dočasně zastaveno a nebylo již nikdy obnoveno.
Noviny vycházely denně, od r. 1912 dvakrát denně (v poledne a ve 2 hodiny v noci), po dobu války balkánských států s Tureckem také v 18 hodin večer. Od r. 1913 jednou denně, od 15.10.1917 do 1.6.1918 v pondělí nevycházely, pak opět denně.
Od 11.9.1914 do r. 1920 vycházel denně v 5 hodin odpoledne Večerník Českého deníku. K nedělnímu číslu vycházela také beletristická příloha Besedy Českého deníku. Od r. 1938 vycházel deník v neděli a ve svátek pod názvem Nedělní Český deník.
Majitelé, nakladatelé, vydavatelé a tisk: Závody pro průmysl tiskařský a papírnický se sídlem v Plzni (dříve J. R. Port v Plzni a Th. Venta v Praze), od r. 1920 Grafické závody Neuber, Pour a spol.
Šéfredaktoři: Josef Hevera a Jindřich Strnad, od r. 1914 Josef Hevera a Hugo Filla, od r. 1918 Antonín Žalud, od r. 1919 Vojtěch J. Kosnar, v r. 1928 Jindřich Strnad, později Vojtěch J. Kosnar, od 16.5.1929 Josef Strnad, od 5.6.1929 Ladislav Khás, od 25.12.1936 František Naxera, od r. 1938 Antonín Bouchal.
Periodikum je v současné době k dispozici ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje
http://www.svkpl.cz/nova_1.htm
Zdroje:
Dějiny Plzně v datech od prvních stop osídlení až po současnost / Jaroslav Douša ... [et al.]. -- 1. vyd. -- Praha : Lidové noviny, 2004. -- 787 s.
Bibliografie časopisů západočeského kraje / František Fabian. -- Vyd. 1. -- V Plzni : Krajské nakladatelství, 1961. -- 186 s. ; 17 cm. -- (Prameny a příspěvky k dějinám Plzně a Záp. kraje ; Sv. 13). -- Obsahuje bibliografii a rejstříky
Databáze Česká národní bibliografie
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
25.02.2008 11:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu