Informace o vojáku z povolání : Michal Nenadál nar. 8.4.1895 Otaslavice okr.Prostějov
Text dotazu
Ráda bych se dozvěděla bližší informace o svém dědečkovi , který sloužil od r, 1916 v legiích a později byl vojákem z povolání . Za totality byl nakonec vyhozen z armády . O jeho působení v armádě mám jen kusé zprávy, Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pro nejucelenější informace bude nutné zapátrat ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu (http://www.vuapraha.cz/archiv-historicky). Mají zde uloženy jak spisy legionářů, tak kvalifikační listiny důstojníků z povolání, kteří po roce 1918 sloužili v Čsl. armádě, což je případ Vašeho předka. Zkrácený záznam jeho legionářské služby můžete najít zde: http://www.vuapraha.cz/soldier/14491809 .
Menší množství informací o něm by se mohlo objevit v příslušné regionální publikaci o tamních legionářích - ve Vašem případě této:
CYDLÍK, Tomáš a VÁCLAVÍK, Oldřich. Českoslovenští legionáři okresu Prostějov: 1914-1920. Prostějov: Státní okresní archiv Prostějov, 2001. 87 s., [4] s. obr. příl. ISBN 80-238-9432-3.
Zde ještě přidávám odkaz na jeho článek v novinách Legie (patrně byl aktivní v Nezávislé jednotě Čsl. legionářů), která jej vydávala: https://kramerius.army.cz/search/handle/uuid:57fea86e-ec73-11e6-babd-005056b73ae5 .
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
Praha
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
30.10.2018 22:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu