informace o vojákovi z l. světové války
Text dotazu
Dobrý den .
Zajímá mne osud mého pradědečka v období 1914-1918-20 . Jmenoval se Karel Nešleha nar . 8.8. 1886 v Nahorubech , okres Benešov .
Narukoval , ale asi v Praze , protože už měl rodinu . Bydlel ve asi Strašnicích .
Podle vyprávění byl na italské frontě a měl dezertovat do legií .
Děkuji za jakoukoliv zprávu nebo odkaz .
Odpověď
Dobrý den,
s ohledem na historické okolnosti máte poměrně štěstí na množství pramenů, které se k Vašemu předkovi mohly dochovat.
Vzhledem k jeho roku jeho narození - 1886 - je celkem slušná šance, že existuje jeho spis ze služby v rakousko-uherské armádě (spisy branců narozených od r. 1887 dále byly skartovány). Můžete se na něj zkusit zeptat na kontaktech uvedených zde: http://www.vuapraha.cz/archiv-historicky.
Ve zmíněném archivu bude také ještě s větší pravděpodobností uložen i jeho legionářský spis, kde by měla být zaznamenána jeho služba v čs. legiích, včetně návratu do Československa - výpis základních údajů z leg. spisu Vašeho předka najdete v databázi zde: http://www.vuapraha.cz/soldier/14492001 .
Dost informací se dá také vyčíst ze Seznamů ztrát rakousko-uherské armády (Verlustliste), které náš Vojenský historický ústav zdigitalizoval a zpřístupnil na Digtiální studovně Ministerstva obrany - záznam o zajetí Vašeho předka je dostupný zde - https://kramerius.army.cz/search/handle/uuid:5551ac30-1707-11df-b1e0-0013d398622b.
Jak je patrné z uvedených pramenů, Váš předek byl zajat jako příslušník c. k. zeměbraneckého pluku č. 28 v Srbsku a vzhledem k tomu, že se poté dostal do zajateckého tábora na ostrově Asinara, patrně přežil nechvalně známý "pochod hladu" Albánií (odkazuji níže na informační zdroje týkající se tohoto pochodu, kdy zajatí rakousko-uherští vojáci ustupovali společně se srbskou armádou na albánské pobřeží).
Řada přeživších českých zajatců z ostrova Asinara se stejně jako Váš předek později přihlásila do čs. legií ve Francii. O pobytu na Asinaře si krátce můžete přečíst zde:
https://kramerius.army.cz/search/handle/uuid:5255be84-1165-11e8-b685-005056b73ae5
Použité zdroje
O pochodu ze Srbska na albánské pobřeží:
Laška, Jan. Pochod hladu Albanií: z Niše do Valony. V Praze: tiskem a nákladem Pražské akciové tiskárny, 1920. 136 s.
Paměti z první světové války 1914 - 1917 Josefa Šrámka z Ústí nad Labem. (rozsáhlé dobové zápisky). Dostupné na: http://www.svobodat.com/sramek/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
Praha
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
09.11.2018 14:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu