informace o slovu etiologie
Text dotazu
informace o slovu etiologie
Odpověď
Dobrý den,
slovo etiologie je ve většině odborných publikací definováno jako nauka o původu a příčinách nemocí, pouze v některých zdrojích
je výraz etiologie vysvětlen šířeji.
etiologie
(řec.aitiá - příčina, logos - nauka) nauka o příčinách, resp.podmínkách vzniku určitých jevů, vztahuje se hlavně k medicíně a
psychopatologii (např. etiologie neuróz)
Universum : [encyklopedie pro 21. století] ; [1. sv.] A-M.  V Praze : Knižní klub ; Euromedia Group, 2006. 645 s. ISBN 80-242-1755-4.
etiologie
Tímto slovem označuje už Démokritos* vědecké studie příčin. Vyskytuje se hlavně v medicíně, kde znamená hledání příčin nemocí. U Cournota* znamená úvahy o hlubinných příčinách historických událostí, a splývá tak s filozofií dějin. Jako etiologický mýtus označujeme vyprávění, které má objasnit původ nějakého zvyku nebo instituce (např. založení města).
Durozoi, Gérard, Roussel, André. Filozofický slovník.  Gérard Durozoi ; André Roussel. Praha : Ewa, 1994. 352 s. ISBN 80-85764-07-5.
www.Wikipedie.cz - na těchto stránkách najdete další zajímavé odkazy a informaci o tom, že etiologie se může vztahovat také
k biologii, fyzice i filozofii.
S přáním příjemného dne  Bc.Hana Myslivcová, Knihovna města Hradce Králové.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
26.02.2010 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu