Informace o rakousko-uherském vojákovi
Text dotazu
Dobrý den,
hledám informace o Františku Králíčkovi, narozeném 2.12.1895 ve Vlčnově č.111, okres Uherský Brod.
Chtěl bych zjistit, ke které jednotce byl odveden, kde byl nasazen. Vím pouze, že byl prohlášen za nezvěstného v roce 1915. Podařilo se mi v knize ztrát najít záznam z roku 1916, že byl zajat v Rusku. Je tam sice rok narození 1885, ale jinak vše je správně. Ve Vlčnově se žádný F. Králíček v roce 1885, nenarodil takže to bude jistě on.
Budu rád za každou informaci, kterou zjistíte i všeobecnou. V jaké oblasti mohl být nasazen a v jakých jednotkách.
Děkuji.
Odpověď
Vážený pane (...),
pátrání je ve Vašem případě dosti komplikované, ale snad pro Vás budu mít s ohledem na jeho výsledky celkem potěšující zprávy.
Co se týče údaje ze Seznamů ztrát (Verlustliste), nemusí se stoprocentně jednat o hledanou osobu a datum narození může být naopak správné. V Seznamech ztrát se totiž neuváděla místa, kde se voják narodil ale název jeho domovské obce, což není to samé. Domovská příslušnost se dědila po otci a pokud se její držitel přestěhoval, zůstávala mu i v novém bydlišti (bydlištích), dokud mu neudělila domovské právo jiná obec. Tj. uvedený František Králíček roč. 1885 se mohl s nezanedbatelnou pravděpodobností narodit jinde a z Vlčnova mohl pocházet pouze jeho otec nebo dokonce jen dědeček. Tudíž stále může platit varianta, že jde o jinou osobu a Vámi hledaný Fr. Králíček roč. 1895 zůstal nezvěstným v roce 1915 někde na bojišti a nikoliv v zajetí. Nicméně jak dokážu později, skutečně bude vhodné přiklonit se k variantě, že šlo o chybně uvedený rok narození.
Dotyčného jsem jako oběť první světové války bohužel nenalezl v jiných online záznamech - v archivních kartotékách, ani databázi obětí první světové války. V kartotéce (https://www.vuapraha.cz/kartoteky/) by měli být zapsaní téměř všichni muži z Moravy, kteří jsou uvedeni ve vojenských úmrtních matrikách, tudíž v nich nemá příliš smysl pátrat. V databázi (https://www.vuapraha.cz/databaze-vha/) jsou pro změnu osoby, které ve své kartotéce evidoval prvorepublikový Inspektorát válečných hrobů, často se jednalo právě o nezvěstné, ale v evidenci se nenacházeli zdaleka všichni. Když vycházíme z předpokladu, že byl dotyčný veden jako nezvěstný z války, měly by se alespoň nějaké údaje objevit v dokumentech souvisejících s jeho poválečným prohlášením za mrtva.
Soudní vyhlášky o prohlášení za mrtva pro osoby z Moravy byly zveřejňovány v Úředním listu pro správní obvod zemské správy v Brně, ale ten prozatím není digitalizovaný a hledat vyhlášku v tísicistránkových exemplářích Úředního listu je bezpředmětné. Samotné soudní případy nezvěstných osob příslušných do Vlčnova a jejich spisy patřily do působnosti někdejšího krajského soudu Uherské Hradiště. Jeho fond je uložen v Moravském zemském archivu. Díky níže uvedenému dokumentu máme k dispozici i číslo spisu a rok začátku procesu (M 15/37). Tím dokumentem je záznam v civilní matrice zemřelých farnosti Vlčnov. Viz: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/11600?image=216000010-000253-003377-000000-012348-000000-00-B07879-00720.jp2. Máme v tomto ohledu štěstí, protože administrátoři (faráři) do matrik často zapisovali pouze osoby, které byly v obci pohřbeny. O prohlášení za mrtva zažádal v roce 1937 podruh Jan Králíček. V této době už byla většina nezvěstných z první světové války prohlášena za mrtva, v případě Františka Králíčka to nejspíš nikdo z příbuzných nepovažoval za nezbytné řešit a donutila je k tomu nejspíše až nutnost vypořádat majetkové záležitosti (protože například v případě dědického řízení by s ním muselo být nakládáno jako s živým). Byť nemohu zaručit, že se ze soudního spisu dozvíte něco nového, určitě bych z vlastní zkušenosti doporučil jeho prohlédnutí, může se zde objevit svědectví spoluzajatce o Fr. Králíčkovi či informace od příbuzných o jeho odchodu do války a zajetí.
Pokud vycházíme ze základních údajů uvedených v úmrtní matrice, Fr. Králíček byl prohášen za mrtvého k 12. srpnu 1918. Toto datum nemuselo být nicméně dnem, kdy o něm někdo naposledy slyšel. Pokud o úmrtí neexistovalo nějaké věrohodné svědectví, v soudní praxi se u takovýchto případů nejčastěji určoval den, který dotyčný bezpečně nepřežil, jako den poslední zprávy o hledané osobě + dva roky. Tudíž zde bychom došli k 12. srpnu 1916. Pokud záznam ze Seznamů ztrát opravdu referuje o osobě, kterou hledáme, vcelku by to odpovídalo, zpráva o jeho umístění v zajetí vyšla 16. listopadu 1916, ale tyto zprávy vycházely s velkým zpožděním, tudíž informace mohla odejít z Ruska někdy v první polovině roku 1916 nebo i dříve. František Králíček má jako jednotku uvedený c. a k. prapor polních myslivců č. 14 (k. u. k. Feldjägerbataillon Nr. 14), nejedná se o jednotku, kterou by standardně doplňovali vojáci z Čech nebo Moravy, tudíž se před námi hromadí ještě další nejasnosti. Ale nepůjde nejspíše o nějaký další omyl, během války byli podle potřeb nezřídka noví branci odesílání k jednotkám mimo svou doplňovací oblast a především se mně podařilo najít ojedinělé svědectví čs. legionáře Jakuba Kyněry z Kyjovska, které patřilo pod stejný vojenský doplňovací okres (Ergänzungs-Bezirk) jako Vlčnov. Jak si můžete přečíst, Kyněra byl po povolání do vojska odeslán spolu s dalšími mladými branci (mimo jiné) ročníku 1895 k doplnění 14. praporu polních myslivců, takže je dosti pravděpodobné, že mezi nimi byl i František Králíček. Ze svědectví se dá vyčíst, kde se vojáci cvičili a kdy vyjeli směrem na frontu. Kyněra má dle svého legionářského záznamu (https://www.vuapraha.cz/legionari/60290 - jako první rakousko-uherský útvar má zapsaný jihomoravský c. a k. pěší pluk č. 3, to je nejspíše útvar, ke kterému byli původně s Králíčkem odvedeni) uvedeno jako místo zajetí “Nádvorna” - haličská Nadworna (dnes ukrajinská Nadvirna - https://en.mapy.cz/s/kekejatena) a datum 1. června 1915. Není vyloučeno, že ve stejné době padl do ruského zajetí i Fr. Králíček. Jiný pozdější legionář, který byl zajat jako příslušník 14. praporu polních myslivců, má taktéž uvedené datum 1. června, udávána je “Kolomyje”, tj. Kolomea (dnes ukr. Kolomija). Čtrnáctý prapor bojoval v té době v rámci skupiny polního zbrojmistra Ljubičiće podřízené rakousko-uherské 7. armádě. Dle Kyněrových vzpomínek odjížděla jejich skupina (patrně tzv. pochodová setnina - Marschkompagnie) doplnit bojiště 8. května, tudíž se po příchodu na frontu Králíček a další vojáci zapojili u polního praporu okamžitě do bojových akcí, protože tehdy probíhala všeobecná ofenziva ústředních mocností proti Rusku. Přesné datum zajetí byste patrně našel v originálních Seznamech ztrát (Verlustliste), které jsou uložené ve vídeňském Rakouském státním archivu - Kriegsarchivu (https://www.oesta.gv.at/ueber-uns/abteilungen/kriegsarchiv1.html).
Použité zdroje
Verlustlisten Österreich-Ungarn 1. WK [online]. Dostupné z: http://des.genealogy.net/ou1wk/search
LANGER, Leopold. Domovské právo: populární výklad. V Praze: B. Kočí, 1907. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:99131550-d2bf-11e6-8f91-005056827e51
Legionářská stráž. Brno: družstvo Moravský legionář, 2.8.1929, 9(31 - 32). ISSN 1804-9192. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.a[…]56ff-11e1-879f-0013d398622b
GLAISE-HORSTENAU, Edmund von a Österreichischen Bundesministerium für Heereswesen und vom Kriegsarchiv. Österreich-Ungarns letzter Krieg 1914-1918. Wien: Verlag der Militärwissenschaftlichen Mitteilungen, 1931. sv. 2. Band. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.a[…]8146-4139-99f0-008223dd1dd1
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
31.10.2024 16:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu