informace o osobě Dr. Hans Huber
Text dotazu
Na stránkách http://www.obecbranky.cz/in[…]&lid=cs&oid=2135037 je napsáno, že 1886 byl do zemských desk jako majitel Bránek zapsán Dr. Hans Huber, advokát, choť baronky Pillersdorf. Na obci víc informací nemají, na internetu nemohu o Dr. Huberovi nic najít.
Podle www.wikipedie.cz byl manželem paní hraběnky až do roku 1887 Herman von Pillersdorf.
Můžete mi prosím poradit, kde mám hledat?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pro tuto záhadu se vysvětlení našlo. JUDr. Hans Huber nebyl  manželem hraběnky Adolfiny Pillersdorfové (http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=16886 ). Dne  15. 6. 1875  se ve Vídni  oženil s její dcerou Adolfinou Julií Annou ( narozenou  16. 12. 1851).
Tuto informaci potvrzuje oznámení v periodiku Mährischer Correspondent:
"Am 15. d. M. findet in der protestantischen Kirche in Wien die Trauung des J. U. Dr. Haus Huber mit Adolphine Freiin v. Pillersdorf, Tochter des früheren Laudespräsidenten von Schlesien, statt. Dr. Huber ist der Neffe des hiesigen Fabrikanten Herrn Johann Bergt."
(Mährischer Correspondent, 1875, Číslo 130, str.3)
Uvedena je též v článku, který vyšel u  příležitosti úmrtí Hermanna z Pillersdorfu v "Brünner Morgenpost" v roce 1887:
Baron Pillerstorss war vermählt seit 15. Juli 1849 mit Adolphine Johanna, geb. Klein (geb. 25. Oetober 1830), Mitbesitzerin der Herrschaft .Wiesenberg mit Zöptau in Mähren. Dieser Ehe entsprossen drei Kinder:
1.) Hermann Anton Libor Edmund, geb. 28 Mai 1850, JUDr., k. k. Bezirkshauptmann in Brünn, vermählt 12. September 1876 in Wien mit Vera, geb. 17. September 1855 zu Odessa, Adoptiv-Tochter des Michael Dimitriewitsch Grafen Tolstoy, Herrschaftsbesttzers in Rußland und katserl. russischen wirklichen Staatsrathes; 2.) Adolpbine Julie Anna, ceb. 16. December 1851, vermählt 15. Juni 1875 zu Wien mit JUDr. Hans Huber; 3.) Robert Bietor Hubert, geb. 25. Februar 1854 zu Trencsin in Ungarn, Besitzer desGutes Piersna in Oesterr.-Schleflen, vermählt 16. Oetober 1876 zu Salzburg mit Katharina, geb. Freiin Putz v. Rolsberg, geb. 29. August 1857 auf Schloß Leilersdorf; 4.) Julie, vermählt mit Hubert Baron Klein v. Wiesenberg."
(Brünner Morgenpost. Brünner Zeitung. 1887, č. 124, s. 2 (převzato z: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:566b3350-8dc4-11e4-bff0-5ef3fc9bb22f )
O samotném JUDr. Hansi Huberovi zdroje bohužel příliš nehovoří.
Velkostatek Branky koupil JUDr. Hans Huber v roce 1886. Tuto informaci uvádí více dokumentů. Citovat můžeme např. spis "Okresní hejtmanství valašsko-meziříčské na Moravě" z roku 1903:
"Jméno: Branky; výměra: 466.03 ha ,přímá daň: 1048 К, koupeno v roce za К: v r. 1886 za 240.000, majitel: JUDr. Hans Huber"
(PETRUS, Jan. Okresní hejtmanství valašsko-meziříčské na Moravě. V Krásné: [s.n.], 1903. )
V periodiku Brünner Morgenpost je několikrát zmíněn jako poslanec. Jeho zvolení oznamují uvedené noviny dne 5. 10. 1904.
Jeho manželka zemřela před rokem 1905, neboť v oznámení o sňatku jejich dcery Elsy (Elisabeth) s Dr. Karlem von Heinold (https://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Heinold ) je zmíněná již jako zemřelá. (Brünner Zeitung. 1905, č. 213. Brünner Morgenpostfolder. str. 2) Velkostatek Branky prodal v roce 1910. Po tomto roce o něm již bohužel soudobý tisk ani další zdroje neuvádějí žádné informace.
Bližší  informace k zámku Branky:
http://www.obecbranky.cz/index.php?nid=9966&lid=cs&oid=4780284
V případě hlubšího zájmu o historii zámku a jeho majitelů Vám doporučujeme prostudovat archivní materiály k obci Branky a velkostatku:
* Archiv obce Branky (1722 - 1945)
Název fondu (sbírky):Archiv obce Branky
Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Vsetín Místo vzniku fondu (sbírky):Branky (Vsetín, Česko) Časový rozsah:1722-1945
Metráž:7,3 bm zpracováno (z toho 7,3 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Obecní úřad Branky 1722-1945 Místní národní výbor Branky 1945-1950 Tematický popis:Archivní fond obsahuje stěžejní prameny pro studium historického vývoje obce Branky, zejména v období první poloviny 20. století.
Archivní pomůcky:
ANTOŠOVÁ H.: ARCHIV OBCE BRANKY, 1722 - 1945 (1950). Inventář, 2001, s. 68, ev.č. 499.
* Název fondu (sbírky):Velkostatek Branky Uloženo v archivu:Zemský archiv v Opavě Místo vzniku fondu (sbírky):Branky (Vsetín, Česko) Časový rozsah:1760-1947
Metráž:1,2 bm zpracováno (z toho 1,2 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):správa panství a velkostatku Branky do r. 1948 Tematický popis:Fond je dochován jen mezerovitě, jsou v něm zastoupeny pozemkové knihy, lesní hospodářský plán, pozůstalostní spisy obce Branky a stížnosti obce vůči vrchnosti.
Archivní pomůcky:
TUREK A.: VELKOSTATEK BRANKY 1760 - 1947. Inventář, 1966, s. 7, ev.č. 326.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.05.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu