Informace o Karle Heinrichové
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím pomoci při pátrání o literární činnosti Karly Heinrichové (1858 - 1943)? Údajně psala pod pseudonymem a k psaní ji přemluvili její přátelé Zeyer a Vrchlický.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Karla (též Karolina) Heinrichová, rozená Kozlíková (30.10.1858 – 22.10.1943), byla ústřední postavou tzv. „Heinrichovského salonu“ v Příbrami. Žila v Příbrami, Pražské ulici č. p. 280, pochována je na hřbitově na Panské louce, V. oddíl. Manžel, MUDr. Bedřich Heinrich, se narodil roku 1848, jejím strýcem byl básník Julius Zeyer.  V roce 1924 vyšla kniha Julia Zeyera s názvem „Dopisy Julia Zeyera Karle Heinrichové“.
V časopise Květy vydávala pod pseudonymem J. Věžník román „Provisorní život“.  Bohužel se nám nepodařilo zjistit, v jakých místních časopisech publikovala. Doporučujeme Vám obrátit se na příbramský archiv, kde by mohli mít více zdrojů: http://www.soapraha.cz/pribram/
Použité zdroje
KORBEL PODBRDSKÝ, Jaroslav. Místopis Příbrami. Příbramské hřbitovy: Hřbitov na Panské louce v Příbrami. Pochovaní dle abecedy. I. díl A-I . Příbram, 2008 .
Kdy zemřeli-- ?: přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1967-1970, 1935-1936 a dodatek..1937-1966. Praha: Státní knihovna ČSR, 1970. 247 s.
Od stříbrných hor: vlastivědný časopis mládeže Příbramska a Dobříšska. 15., 16. Příbram: Vlast. komise okr. pedagog. sboru, 1947-1949. 156 s., 140 s.
Databáze národních autorit NK ČR - https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00009943&local_base=AUT
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Příbram
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
13.03.2020 13:29
Dana Stehlíková píše:
Úterý 31.08.2021 15:12
Pozor, to je chybně:
Novelu "Provisorní život" pod pseudonymem Martin Věžník poprvé vydala Růžena Svobodová, podruhé vyšla v souboru "Novely" pod jejím pravým jménem v nakladatelství J. Otty roku 1900, v Krameriovi je online:
http://www.digitalniknihovn[…]ovisorn%C3%AD%20%C5%BEivot.
PSK - admin píše:
Středa 16.03.2022 16:53
Dobrý den,
v publikaci Jaroslava Kunce „Kdy zemřeli…?“ z roku 1970 je opravdu uvedeno, že Karla Heinrichová vydala povídku Provisorní život v časopise Květy pod pseudonymem J. Věžník. Z tohoto zdroje je v odpovědi na dotaz čerpáno a informace byla zřejmě převzata i do dalších publikací, např.:
VOPRAVIL, Jaroslav Stanislav a Státní knihovna České socialistické republiky. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře: (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.). Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973. s. 621. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:70c7c960-3d7b-11e3-b718-5ef3fc9bb22f
Je však pravda, že autorkou povídky Provisorní život byla Růžena Jesenská, která ji nejprve publikovala na pokračování pod pseudonymem Jeroným Věžník v časopise Květy z roku 1897 (zářijový, říjnový a listopadový sešit). V Květech je dokonce uvedeno, že se jedná o pseudonym ženy.
Použité zdroje:
* Květy: časopis věnovaný poučné zábavě i záležitostem národním. 1897, roč. 19, září, s. 387.
* Databáze autorit NK ČR - https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]0014015&local_base=AUT, https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00009943&local_base=AUT
* Krok: časopis věnovaný veškerým potřebám středního školstva. V Praze: František Xaver Prusík, 1897, 11(8). S. 301. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:f1d10030-ff30-11e9-9e5a-5ef3fc9bb22f
* VOPRAVIL, Jaroslav Stanislav a Státní knihovna České socialistické republiky. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře: (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.). Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973. S. 731. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:984a1330-3d7b-11e3-b718-5ef3fc9bb22f
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu