Inflace, regulace inflace
Text dotazu
Co si mám představit pod pojmem regulace inflace?
Odpověď
Uvádím stručné a doufám i jasné vysvětlení pojmů, dále pak literaturu a
internetové zdroje, kde najdete více podrobností o problematice. Text je
zpracován s použitím knihy Přehled ekonomie (A. Gillespie) a několika
internetových zdrojů, citace a odkazy jsou uvedeny v seznamu zdrojů.
Inflace je trvalé zvýšení celkové cenové hladiny. Měří se pomocí indexu
spotřebitelských cen, který udává množství zboží a služeb, které spotřebuje
průměrná rodina za rok. V ČR má 775 položek. Sleduje se zde potravinářské
zboží, veřejné stravování, nepotravinářské zboží a služby. Ve skutečnosti
je pravděpodobné, že inflace nevzniká pouze z jedné příčiny, ale na jejím
vzniku se spolupodílí celá řada příčin.
Příčiny inflace - příliš vysoká poptávka v ekonomice (inflace poptávkového
typu)
- vysoké náklady nutící firmy ke
zvyšování cen (inflace nákladového typu)
- nadměrným růstem peněžní zásoby
Typy inflace - plíživá (pomalu rostoucí asi 5-6%)
- pádivá (vysoká od 10% do několika set %)
- hyperinflace (extrémně vysoká, několik
tisíc %)
Důsledky inflace -  kupní hodnota peněz klesá
- snížení životní úrovně
- snížení míry úspor
- zhoršení konkurenceschopnosti
tuzemských výrobků v zahraničí
- zvýhodnění dlužníků
Regulace inflace
Stát má možnost regulovat inflaci prostřednictvím národní (centrální)
banky, a to např. zvýšením úroků z vkladů nebo zvýšením hodnoty měny.  Dále
je možné regulovat ceny některého druhu zboží, zvyšovat daně, snížit
některé sociální dávky, snížit veřejné výdaje, zvýšit podporu podnikání.
Opatření v oblasti cen a důchodů jsou pokusy státu kontrolovat zvýšení cen
nebo důchodů (popř. obojího pomocí legislativních opatření
Kvantitativní teorie peněz a monetaristé
Cenová hladina se přímo vztahuje k peněžní nabídce. Aby stát mohl
kontrolovat ceny (a tak i inflaci) měl by mít pod kontrolou peněžní
nabídku.
Literatura:
Gillespie, Andrew: Přehled ekonomie :  klíčová témata, pojmy a zákonitosti.
Praha : Portál, 2002.
Mandel, Martin: Centrální banka v otevřené ekonomice. Praha : Vysoká škola
ekonomická, 1994.
Revenda, Zbyněk: Centrální bankovnictví. Praha : Management Press, 2001.
Revenda, Zbyněk: Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha, Management Press,
2005.
Mandel, Martin: Monetární ekonomie v malé otevřené ekonomice. Praha :
Management Press, 2008.
Holman, Robert: Ekonomie. Praha : C.H. Beck, 2005.
Handbook of monetary economics. Vol. 1, 2 / edited by Benjamin M. Friedman,
Frank H. Hahn. Amsterdam : Elsevier, 1990.
Internetové zdroje:
http://france.blog.idnes.cz/c/83652/Money-money-money.html
http://www.finance.cz/zpravy/finance/42750-co-to-je-kdyz-se-rekne-inflace-/
http://www.mesec.cz/clanky/o-inflaci-prevazne-vazne/
http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=649
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pavel-kohout.php?itemid=9466
http://www.finmag.cz/clanek/5800/
http://www.ceed.cz/makroekonomie/30_operace_s_CP.htm
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
28.04.2010 11:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu