Infinitiv s koncovkou -ti
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy se začal v českém jazyce běžně objevovat infinitiv s koncovkou -t a nahradil původní, dnes již archaickou koncovku -ti a kdy začala koncovka -t převládat, zda to bylo až během 20. století nebo ještě dříve. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
ucelený výklad přináší A. Lamprecht a kol. v Historické mluvnici češtiny z roku 1986: „Slovanský infinitiv má koncovku -ti. Tuto podobu nacházíme (vedle koncovky -ci, která vznikla z g-ti, k-ti) také ve staré češtině. V nářečích se často odsouvá koncové -i, takže infinitiv končí pak na -ť (v nářečích podkrkonošských, východomoravských, lašských). Původní tvar na -ti se v nářečích drží jen velmi zřídka (nářečí tiťácké u Husince a Vlachovy Lhoty v Čechách). Vedle tohoto tvaru se dále velmi často vyskytuje infinitiv s tvrdým zakončením -t. Ten vznikl vlivem supina (= neurčitého tvaru slovesa, pozn. PSK). Tvary na -t se vyskytují ve staré češtině od 2. poloviny XIV. století, zprvu sporadicky, od století XVI. častěji. Teprve v našem století se tato podoba infinitivu stala součástí spisovné normy vedle infinitivu na -ti.“ (s. 240)
Dále nacházíme např. v Encyklopedickém slovníku češtiny v přehledu barokních gramatik mezi změnami, k nimž v jazyce v této době docházelo právě zmínku o změně infinitivu „na -t (// -ti)“ (s. 71). Tato zmínka se nachází v díle Jana Drachovského Grammatica Boëmica in quinque libros divisa z roku 1660.
V jazykovědných studiích a publikacích se vyskytují ve výkladu o infinitivech oba tvary, ve většině případů se o příklonu k užívání „-t“ hovoří ve smyslu užití kratší podoby v obecné češtině; časový rámec ale obvykle není uváděn.
Použité zdroje
-A. N. Říci [Hovorna]. Naše řeč 1922, 6(1), s. 28-30. Dostupné také z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=1391.
-J. S. Infinitiv s -ti [Hovorna]. Naše řeč 1927, 11(7), s. 165. Dostupné také z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=2194.
-LAMPRECHT, Arnošt, Dušan ŠLOSAR a Jaroslav BAUER. Historická mluvnice češtiny. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986, 423 s.
-NEKULA, Marek, Jana PLESKALOVÁ, Jarmila BACHMANNOVÁ a Petr KARLÍK. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2002, 604 s. ISBN 80-7106-484-X.
-Němec, Igor. K vývoji funkcí infinitivu v češtině a v litevštině, Slovo a slovesnost 1977, 38(4), s. 275-280. Dostupné také z: http://sas.ujc.cas.cz/archiv.php?art=2479.
-Svoboda, Karel F. Mluvnická povaha infinitivu v současné spisovné češtině. Slovo a slovesnost 1959, 20(3), s. 161-183. Dostupné také z: http://sas.ujc.cas.cz/archiv.php?art=997.
-https://vokabular.ujc.cas.cz/[…]/DrachGram1660
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.04.2023 00:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu