indická kultura
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda se dá sehnat kniha, která by popisovala indickou kulturu. Zajímá mě spíše povaha Indů, určité zvyklosti a zásady, ne stolování apod. Zároveň hledám beletrii nějakého indického autora, ze které by se také dala vyčíst charakteristika indické kultury, samozřejmě zde z pohledu autora.
Odpověď
Dobrý den,
každodenní život a kulturu Indie popisují mimo jiné následující knihy:
* PREINHAELTEROVÁ, Hana. Hinduista od zrození do zrození. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 1997. 136 s. ISBN 80-7021-211-X.
* KRÁSA, Miloslav, MARKOVÁ, Dagmar a ZBAVITEL, Dušan. Indie a Indové: od dávnověku k dnešku. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 1997. 469 s., [16] s. barev. il. ISBN 80-7021-216-0.
* HEROLD, Erich, ZVELEBIL, Kamil Veith a ZBAVITEL, Dušan. Indie zblízka. Praha: Orbis, 1960. 310 s., [80] s. obr. příl. Poznání světa.
* HANELOVÁ, Markéta a JŮZLOVÁ, Jana. Tři ženy v Indii. Vyd. 1. V Praze: Euromedia Group - Knižní klub, 2007. 205 s. Universum. ISBN 978-80-242-1929-5.
* BOO, Katherine. Krásné zítřky: život, smrt a naděje v indickém slumu. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2014. 284 s. ISBN 978-80-249-2327-7.
* DALMIA, Vasudha, ed. a SADANA, Rashmi, ed. The Cambridge companion to modern Indian culture. 1st pub. Cambridge: Cambridge University Press, 2012. xxii, 301 s. Cambridge companions to culture. ISBN 978-0-521-51625-9.
* SUTHREN HIRST, Jacqueline, ed. a LYNN, Thomas, ed. Playing for real: Hindu role models, religion, and gender. 1st pub. New Delhi: Oxford University Press, 2004. xii, 190 s. ISBN 0-19-566722-0.
Indická kultura a každodennost v historii Indie:
* AUBOYER, Jeannine. Daily life in ancient India: from 200 BC to 700 AD. London: Phoenix, 2002, C1965. 344 s., [22] s. obr. příl. ISBN 1-84212-591-5.
Indie z pohledu Indů:
* MARKOVÁ, Dagmar. Zrcadlo Indie 20. století v díle hindských spisovatelek. Vyd. 1. Praha: Orientální ústav Akademie věd České republiky, 2011. 237 s. ISBN 978-80-85425-65-9.
* MANZOORUDDIN, Ahmad Hafiz. Tajemná Indie?: Indie, jak ji vidí Ind. Praha: Evropský literární klub, 1941. 181 s., [34] obr. příl.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc  či  Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2014 13:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu