ilustrátoři (Mistr Kampanus, Strakonický dudák)
Text dotazu
Prosím potřebovala bych pro našeho uživatele zjistit, kdo ilustroval Winterova Mistra Kampana a bibliografické údaje o tomto ilustrovaném vydání a stejně i Tylova Strakonického dudáka. Mám k dispozicijen neilustrovaná vydání.
Odpověď
Mistr Kampanus byl vydán vícekrát, nejčastěji s ilustracemi Adolfa Kašpara. Bibliografické záznamy nejstaršího (? - u druhého vydání je poznámka, že dílo získalo v roce 1908 cenu) a nejnovějšího vydání s jeho ilustracemi uvádím, stejně jako záznam vydání s ilustracemi C. Boudy.
Jako poslední je zařazen bibl. záznam nejstaršího vydání Strakonického vydání s ilustracemi.
Všechny tyto údaje si samozřejmě můžete rovněž ověřit v našich katalozích - na URL
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc
a
http://katif.nkp.cz
Mistr Kampanus : historický obraz / Zikmund Winter ; [illustr. Adolf Kašpar] . - Praha : Otto, [1909]. - 2 sv. (284, 292, 1 s.) ; 4°.
Mistr Kampanus : Hist. obraz / Zikmund Winter ; Il. Adolf Kašpar . -- 2. vyd. v SNKLU. -- Praha : SNKLU, 1964. -- 553, [3] s. ; 8°. -- (Česká klasická próza) SNKLU. -- Praha : SNKLU, 1964. -- 553, [3] s. ; 8°. -- (Česká klasická próza)
Mistr Kampanus : Historický obraz / Zikmund Winter ; Kresby: Cyril Bouda . -- 25. vyd., v Čs. spis. 1. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1974. -- 515, [2] s. ; 8°. -- (Slunovrat, Velká řada ; Sv. 27) 46000 výt.. Medailón o autorovi naps. Jaroslava Janáčková. Il. tit. list.
Strakonický dudák : N. báchorka se zpěvy o 3 dějstvích ve zpracování a s dosl. Jiřího Frejky / Josef Kajetán Tyl ; Několik slov o Josefu Kajetánovi Tylu [naps.] Olga Neumannová ; Il. a návrhy scén Jiřího Trnky . -- 1. vyd. (ve SNDK). -- Praha : SNDK, 1950. -- 99, [3] s. : [8] barev. obr. příl. ;
8°. -- (Knižnice pro střední školy ; Zn. C-42) 1-10000 výt.. Slovníček.
Toto vydání Tylova Švandy dudáka, "národní báchorky se zpěvy" (jak své dílo označil autor), vychází v úpravě rež. Frejky a je určeno mládeži nejen jako ukázka věčně živé hry, od jejíhož prvního provozování uplynulo už více než sto let, ale také jako hra, kterou si má mládež zahrát v zájmových kroužcích. Proto jsou také ke knize připojeny Trnkovy návrhy scén a kostýmů, kresby jednotl. postaviček a v doslovu přibližuje Frejka čtenářům charakter jednotl. postav.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2008 11:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu