II. vánoční mše na motivy narodní a lidové
Text dotazu
Je Jaromír Mácha autorem II. vánočni mše na motivy národní a lidové? Jestli ano, v kterém roce měla "vánoční mše premiéru a kde?
Odpověď
Toto se nám bohužel nepodařilo zjistit. Ve slovníku skladatelů i v podrobném životopise v časopisu Bozeňsko z roku 1948 je pouze zmínka o datumu provedení první Kladenské vánoční mše lidové 25.12.1939. Pak je tam datum provedení Slavnostní mše kutnohorské - Vzkríšení a život, ta byla poprvé uvedena 21. 4. 1940 v Kutné Hoře. To ale zřejmě není ta druhá mše vánoční. O té je v článku jen zmínka. Píšou tam: ...mnohem obsažnější je počet skladeb církevních. Jsou to dvě latinské slavnostní mše s orchestrem
(k sv. Václavu a Vzkříšení a život), dvě vánoční mše lidové s orchestrem...
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
13.02.2009 10:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu